More

    Biserica din Curtuiuş, arhiplină de Sfântul Andrei

    curtuius

    Peste 200 de credincioşi au umplut până la refuz biserica ortodoxă din Curtuiuş care şi-a sărbătorit sâmbătă hramul Sfântului Apostol Andrei. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi printre care protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi preotul paroh local, Viorel Paşca. La sărbătoarea bisericii din Curtuiuş au fost prezenţi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, viceprimarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, directorul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Satu Mare, Ioan Ardelean, preşedintele Organizaţiei Municipale de Femei a PSD Satu Mare, Manuela Rogoz, consilieri locali, alţi invitaţi.

    În cuvântul de învăţătură, preotul din Vetiş, Almon Gheorghe Chirilă, a precizat că poporul român este de sorginte apostolică dat fiind faptul că a fost încreştinat de însuşi Sfântul Apostol Andrei. “Poporul român nu a fost încreştinat de alţii, aşa cum s-a întâmplat cu alte popoare din jur, ci a fost încreştinat de însuşi Sfântul Apostol Andrei. Poporul român este de sorginte apostolică, ceea ce reprezintă o voinţă a lui Dumnezeu”, a spus părintele Almon Chirilă. De asemenea, preotul a mai arătat faptul că biserica din Curtuiuş este singura din judeţ care are în masa altarului moaştele Sfântului Apostol Andrei şi l-a felicitat pe preotul Viorel Paşca, care a reuşit să ridice din temelii această biserică. A fost oficiat şi un parastas pentru ctitorii bisericii trecuţi între timp la cele veşnice. La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Viorel Paşca a mulţumit tuturor celor care au fost alături de credincioşii din Curtuiuş la sărbătoarea hramului bisericii.

    Sfântul Apostol Andrei (d. 30 noiembrie 60, Patras, Grecia) a fost un apostol al lui Isus din Nazaret, frate cu Simon Petru. Evanghelia după Ioan menţionează faptul că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Isus din Nazaret. Conform aceleiaşi evanghelii, Andrei l-ar fi dus pe fratele său Petru la Isus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia (Ioan 1,35-42). De aici provine caracterizarea lui Andrei ca „cel dintâi chemat”.

    La Sinodul Apostolic care a avut loc în jurul anilor 49-50 d.C. la Ierusalim, apostolii s-au întâlnit şi au tras la sorţi pentru a decide unde va merge fiecare. În Tradiţia Bisericii, Apostolului Andrei i-a revenit Scytia (Dobrogea). Mai întâi, Andrei l-a însoţit pe fratele său (Apostolul Petru) prin Asia Mică, apoi a trecut în Peninsula Balcanică prin teritoriul Turciei de azi, ajungând în Scytia, unde s-a oprit un timp. Apoi a continuat misiunea de propovăduire a evangheliei, ajungând până în sudul Rusiei de astăzi. Pe la anul 350 împăratul Constanţiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaştele Sfântului Andrei la Constantinopol şi le aşază în Biserica Apostolilor. În 1462 moaştele au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc, iar în secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele Sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul Sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE