24 June 2018

Consilierii UDMR, împotriva noilor sfinţi protectori ai Sătmarului

Filed under: Locale |

consiliu

Proiectul de hotărâre privind declararea “Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” ca sfinţi protectori ai municipiului Satu Mare a rupt aparenta pace în rândul consilierilor locali dinaintea Sărbătorilor de Iarnă. Consilierii UDMR, prin liderul grupului Masculic Csaba şi consilierul Gergelyi Butka, au contestat oportunitatea acestui proiect. Mai mult, Masculic Csaba a precizat că iniţiativa ar încălca inclusiv Constituţia României, în sensul că niciunei persoane nu i se poate impune o credinţă împotriva voinţei sale, invocând aici faptul că anumite culte religioase nu recunosc aceşti sfinţi. Până la urmă, proiectul a trecut prin votul consilierilor USL şi PDL, în timp ce consilierii UDMR au votat împotriva proiectului.

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, noii protectori ai Sătmarului
Prin votul consilierilor USL şi PDL, majoritari în cadrul Consiliului Local, Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena au fost desemnaţi noii protectori ai municipiului Satu Mare, la solicitarea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului. “Conform adresei nr. 2097 din 9.12.2013, înregistrată la Primăria municipiului Satu Mare cu nr. 47619 din 9.12.2013, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi-a exprimat binecuvântarea propunând consfinţirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ca sfinţi protectori ai municipiului Satu Mare. (…) Anul 2013 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, An Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Totodată, una din bisericile cele mai reprezentative din municipiul Satu Mare poartă hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Luând exemplul mai multor municipii reşedinţă de judeţ din ţară care şi-au consfinţit ca protectori sfinţi ai Bisericii Ortodoxe, considerăm că este oportună declararea în anul 2013 a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ca sfinţi protectori ai municipiului Satu Mare”, se arată în expunerea de motive şi în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre iniţiat de primarul Dorel Coica şi aprobat prin votul majorităţii consilierilor locali. Pe cale de consecinţă, data de 21 mai a fiecărui an va fi marcată de evenimente dedicate sărbătoririi “Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena” – noii sfinţi protectori ai municipiului Satu Mare.

UDMR joacă cartea discriminării pozitive
Grupul consilierilor UDMR a preferat să joace cartea discriminării pozitive în cazul acestui proiect, concept abandonat în ultimii ani tocmai pentru că presupune acordarea unei preferințe automate și absolute membrilor grupului minoritar. Cu alte cuvinte, reprezintă un drept de veto absolut din partea minorităţii, în acest caz cea laică, ceea ce înseamnă că majoritatea, în acest caz creştinii ortodocşi, ajung să fie discriminaţi de către minoritate. Concret, deşi creştinii ortodocşi reprezintă o majoritate consistentă în municipiul Satu Mare, Masculic Csaba a invocat o presupusă discriminare a celorlalte culte, printre care cel Reformat sau Romano-Catolic. În virtutea unor drepturi constituţionale a minorităţilor, grupul UDMR şi-a folosit “dreptul de veto” rezultat din principiul discriminării pozitive, astfel încât majoritatea să nu îşi poată impune voinţa. Ceea ce, în definitiv, se transformă automat într-o formă de discriminare a minorităţii asupra majorităţii. “Nu ni se poate impune (vorbeşte în numele creştinilor reformaţi şi romano-catolici, n.red.) o credinţă. Această declarare ar fi discriminatorie”, a acuzat Masculic Csaba. Acesta s-a întrebat retoric de ce nu ar fi oportună declararea lui János Scheffler drept protector al Sătmarului, în condiţiile în care în data de 1 iulie 2010 papa Benedict al XVI-lea a aprobat decretul de beatificare a episcopului Scheffler. În final, UDMR a votat împotriva proiectului.

Ciprian Bâtea

2 Responses to Consilierii UDMR, împotriva noilor sfinţi protectori ai Sătmarului

 1. La cate probleme creaza acesti "iudemereu" ar trebui sa-i discriminam pana nu mai raman decat hainele de pe ei

  ciprian
  20 December 2013 at 14:44
  Reply

 2. Nu poţi impune credinţa altora care sunt de altă religie. Ba nici celor de aceiaşi credinţă cu tine ! Aşa că, de exemplu eu consider că este un consum inutil de curent (cel puţin) faptul că, deşi nu este nici un credincios în afara bisericii chiar şi înăuntru sunt puţini, pe timpul slujbelor din multe biserici ortodoxe sătmărene, difuzoarele din exterior sunt date la maxim ! De ce ?! Cui foloseşte ? Sunt oare astfel atraşi mai mulţi credincioşi la slujbă ? Eu mă îndoiesc ! Este altceva când este o sărbătoare mare şi enoriaşii nu încap în biserică, atunci este normal să se facă sonorizare exterioară. În rest … – Cine vorbeşte de discriminare ?! … – La anul am să mă duc, de ziua sfinţilor protectori, la bisericile ortodoxe să văd câţi stau afară să asculte slujba – deoarece nu mai au loc în interior. Doamne ajută ! Să fiţi sănătoşi !

  NADEHAT
  20 December 2013 at 20:10
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *