25 April 2018

Coreea de Nord vinde aur, semnul unui posibil COLAPS ECONOMIC iminent

Filed under: Externe |

2

Coreea de Nord a început să vântă cantităţi mari de aur Chinei, într-o încercare de a ieşi din criza economică, au declarat miercuri surse familiare cu afaceri nord-coreene, relatează agenţia sud-coreeană Yonhap în pagina electronică.

Vânzarea ar putea să indice iminenţa unui colaps economic, în contextul în care este contrară ordinului lui Kim Il-sung, fondatorul regimului stalinist, de a nu vinde aurul ţării, potrivit surselor citate.

„De mai multe luni, Coreea de Nord a început să-şi vândă până şi aurul”, a declarat o sursă sub protecţia anonimatului. „Vânzările de aur către străini sunt un barometru cu privire la aflarea sau nu a Coreei de Nord în criză”, a adăugat această sursă.

Este pentru prima dată când Phenianul a vândut aur, de la venirea la putere a lui Kim Jong-un, la sfârşitul lui 2011, după moartea tatălui său, a mai precizat sursa citată.

Potrivit unor date de la Guvernul sud-coreean, regimul stalinist deţine aproximativ 2.000 de tone de rezerve de aur, în valoare de cel puţin opt miliarde de dolari.

Situaţia economică a Coreei de Nord s-ar putea înrăutăţi în urma destiturii lui Jang Song-thaek, unchiul lui Kim Jong-un, având în vedere că el coordona toate proiectele economice cu alte ţări, a declarat altă sursă.

Un colaps economic al Coreei de Nord ar putea conduce la o cooperare mai importantă cu Coreea de Sud, dar şi la sporirea riscului unor provocări de natură militară la adresa Seulului, în opinia unor experţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *