26 April 2018

Cum primeşti un credit de nevoi personale

Filed under: Editorial |

Zilnic, reprezentanţii unei bănci oferă la televizor reclamă privind posibilitatea accesării unui credit de nevoi personale. În condiţii foarte facile, la îndemâna oricui. M-am încumetat şi eu să ajung atât de lesne la un şuvoi de bani. Zis şi făcut. S-a dovedit că totul era o formalitate. Nu trebuia decât să le duc două sute de mii de hârtii. Cum că sunt căsătorit, că sunt angajat, că n-am cazier, că n-am boli incurabile, n-am carii, n-am paraziţi intestinali, n-am depresie, n-am tinichele de coadă la Biroul de Credite, n-am mătreaţă şi n-am draci. În rest, totul era perfect.
M-am prezentat la biroul negociatorului, cu sacoşa de dovezi că sunt un bun cetăţean al patriei noastre. M-au servit cu un pişvaser pe care dânşii o intitulau cafea. Apoi, cu un rânjet de tigru oligofren, au început să-mi analizeze dosarul. Au făcut un punctaj şi mi-au spus că mă sună, într-una până la două zile.
Au trecut şase. Când, deodată ţââârmâââr, telefonul aşteptat. De la Cutare Bank: ne pare rău, dar nu vă calificaţi pentru credit de nevoi personale. De ce? Deoarece calculatorul vă respinge! Am solicitat să mi se facă legătura cu computerul, ca să am dreptul la o răfuială onestă.

Voiam să-l întreb, pătimaş: de ce, mă, de ce? Am un salar decent, n-am datorii, nu sunt rău platnic, n-am scame de niciun fel. Cu toate astea, calculatorul care nu-mi dă mie 10.000 de euro şi le dă altora câte un milion (dracu ştie cu ce garanţii) nu poate să mă sufere.
După ore întregi de conversaţii penibile, mi s-a spus că nu prezint încredere, întrucât nu sunt însurat oficial, nu deţin autoturism şi locuiesc într-o garsonieră. Le-am explicat, cu nervii vâlvoi, că sunt de acord să pun ipotecă pe garsonieră şi să târăsc după mine alte garanţii stupide de care au nevoie. Nţţţ, ziseră ei. Nu-i interesa garsoniera mea, chiar dacă valora de trei ori cât împrumutul.
Cine a spus că banca dă bani numai cui are deja bani a fost un geniu. N-am restanţe nicăieri, mi-am plătit toate ratele la timp, indiferent că a fost un aragaz sau un apartament. Unele bănci sunt imbecile, acordă împrumuturi unor interlopi sau unor beizadele care n-or să-şi achite ratele.
Monşer, iertare, eşti un idiot. De pe urma mea, puteai să capeţi de două ori împrumutul. Ţi-aş fi îngroşat burta şi te-aş fi făcut bogat. Eşti prost. Nu ştii să faci afaceri. Răzbunarea mea e că, tâmpiţi cum sunteţi, veţi acorda credite unora care vă vor transmite cele mai sincere ţepe.
Dumnezeu nu dă cu parul, dă cu falimentul!

Ioan Raţiu

One Response to Cum primeşti un credit de nevoi personale

  1. Bun articol, draga D-le Ratiu! In tarile civilizate, bancile stiu sa faca afaceri, adica ii ajuta pe cei care iau credite, ca doar din dobanzile lor vor face profit. La noi, ca sa iei un credit, trebuie sa demonstrezi ca, de fapt, n-ai nevoie de el! Asta daca nu este basescu sau vreun alt interlop…

    ion tataran
    9 decembrie 2013 at 00:12
    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *