More

    Evaziune fiscală de aproape 4 milioane lei

    Unul dintre cei mai mari afaceriști ai Sălajului, Viorel Știube, este cercetat pentru evaziune fiscală fiind trimis în fața instanței de judecată pentru un prejudiciu de aproape 4 milioane de euro. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Sălaj în data de 23 decembrie 2013, iar primul termen de judecată al acestei cauze va fi data de 15 ianuarie. Părţi civile în proces sunt o firmă de insolvenţă şi Administraţia Naţională a Finanţelor Publice.

    Viorel Ştiube a fost proprietarul Stejarul SA (cea mai mare fabrică de mobilă din judeţ), Minerva SA  (un lanţ de 32 de magazine din Şimleu Silvaniei) şi al Silvania Comtur, fostul Oficiu Judeţean de Turism Sălaj (cu tot patrimoniul aferent, incluzând Hotel restaurant ”Porolissum” din centrul Zalăului).
    Potrivit procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, care au dispus trimiterea în judecată a lui Ştiube, acesta s-a folosit în primul rând de calitatea de administrator al SC ABC VEST TRAFIC SRL Oradea, SC VIMAN AGRO INVEST SRL Oradea şi SC TRANSPORT EURO SRL Budeşti, judeţul Vâlcea.
    În cursul anilor 2007 – 2008, Viorel Ştiube, în calitate de administrator al celor trei firme, a achiziţionat din Ucraina şi Slovacia produse petroliere neaccizabile (ulei de bază), în cantitate totală de peste 6.000 tone, pe care le-a comercializat pe teritoriul României, drept carburant auto – motorină. Pentru a justifica operaţiunile comerciale de valorificare a uleiului de bază drept motorină şi pentru a eluda plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului general consolidat, a creat un circuit fictiv de mărfuri, documente şi bani, în care a interpus, în mod formal, SC DAMCO NAFTA SRL Ianca, jud. Bihor şi SC MINERVA ŞIMLEU SILVANIEI SA Oradea (societăţi controlate şi coordonate de inculpat), prin întocmirea şi înregistrarea în evidenţele contabile de facturi fictive, care atestau o aparentă stare de legalitate.
    În această modalitate, inculpatul Ştiube Viorel a creat în dauna bugetului general consolidat al statului un prejudiciu în cuantum total de 13.826.596,65 lei (echivalentul a aproximativ 3.950.456 euro).
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE