More

    Experimente în Educaţie

    Mai marii Educaţiei din România au decis noi măsuri care modifică atât modalităţile de susţinere a celor două examene naţionale cât şi cele de evaluare ale elevilor de gimnaziu. Anunţate pentru 2014, acestea afectează în egală măsură procesul de învăţământ din şcoala generală şi din liceu.

    – Astfel, în mod concret, dacă până acum elevii de clasa a VIII-a aveau în atenţie mediile celor patru ani de gimnaziu pentru a accede la liceele preferate, din 2014 vor trebui să se concentreze mai mult asupra examenului de Evaluare Naţională. Media obţinută la acest examen va conta în proporţie de 75% din nota de admitere la liceu, urmând ca mediile de la gimnaziu să aibă o pondere de doar 25%. Prag de admitere va fi nota 5. În aceste condiţii examenul de la finalul clasei a VIII-a se anunţă mai greu decât în anii trecuţi, miza lui fiind mult mai ridicată. Măsura a fost, în general, bine primită de specialişti, dar au existat şi excepţii. Conform acestora din urmă, ar fi fost mai potrivită introducerea unui examen de admitere în liceu.

    – Bacalaureatul rămâne neschimbat în 2014 însă elevii se vor familiariza cu modalitatea de testare în clasa a XI-a, nu doar în a XII-a, cum se obişnuia până acum. Profesorii susţin însă că simulările la clasa XI-a sunt irelevante. Ştiind că notele nu se trec în catalog, elevii nu vor da importanţa scontată testărilor, tratând-o cu superficialitate.
    – Evaluările pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a se vor da la nivel naţional, în perioada aprilie-mai. Pentru elevii de clasa a II-a şi a IV-a evaluarea va dura 50 de minute, iar pentru cei de clasa a VI-a, 120 de minute şi le va indica liceul spre care să se îndrepte.
    – Ministerul Educaţiei promite că elevii din clasa I şi a II-a vor avea, în toamna lui 2014, acces la manuale noi, atât digitale, cât şi tipărite. Directorul executiv al Uniunii Editorilor din România consideră însă termenul fantezist, pentru că nu a fost declanşată nici măcar achiziţia de manuale scrise. Iar realizarea unui manual, de calitate modestă, în versiunea printată durează patru luni. La fel ca varianta sa digitală.
    – În 2014, bugetul Educaţiei va fi suplimentat cu circa 350 milioane euro pentru plata diferitelor lucrări în şcoli, iar începând cu 1 ianuarie vor creşte salariile debutanţilor din învăţământ. Suplimentarea este percepută ca un factor pozitiv dar faţă de celelalte măsuri se manifestă o doză mare de scepticism, fiind considerate departe de a fi perfecte.
    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE