More

    “Ghiţă”, prea scump de Ignat

    ghita

    Sătmărenii care vor să aibă cârnaţi, caltaboşi şi costiţe pe masa de Crăciun vor fi nevoiţi să scoată mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra un porc pentru sacrificat de Ignat. Preţul unui porc gras, tocmai bun de tăiat, oscilează, în funcţie de greutate, între 8,5 şi 9,5 lei/kg viu. Porcii pot fi cumpăraţi atât din târguri cât şi direct din bătătura gospodarilor.

    Preţul oscilează în funcţie de greutate
    În principiu, preţul porcilor de Crăciun se menţine la acelaşi nivel ca şi anul trecut, adică în jurul a 9 lei/kg viu. Însă ocilează puţin, cu circa 50 de bani, în funcţie de greutate. Astfel, porcii care au în jur de 100 de kg sunt cei mai scumpi, pentru aceştia crescătorii pretinzând 9,5 lei/kg viu. Preţul pe kilogram viu scade cu circa 50 de bani pentru cei care au în jur de 150 de kg, în timp ce pentru porcii care depăşesc această greutate fermierii solicită 8,5 lei/kg. Dacă se face un calcul, pentru un porc de circa 120 de kg, cumpărătorii vor trebui să scoată din buzunar peste 1.000 de lei.
    Cei care îi vând spun că preţul porcilor nu este mare. “Anul trecut a fost destul de greu cu mâncarea pentru porci. Norocul nostru este că am avut producţie bună în acest an. Altfel porcii erau şi mai scumpi. Chiar şi aşa, doar să mergi în fiecare zi de două ori la coteţ cu mâncare ar costa mai mult decât luăm noi pe un porc”, ne-a declarat un gospodar din Botiz. În schimb, potenţialii cumpărători sunt de părere că preţul este destul de mare. “După părerea mea, ar fi fost suficient un preţ între 7 şi 8 lei/kg viu. Dar nu avem ce face. Dacă vrem cârnaţi caltaboşi şi facem acest efort”, ne-a spus unul dintre sătmăreni.

    Negocieri şi-n târg, şi acasă
    Porcii de Crăciun pot fi cumpăraţi atât din târg, cât şi direct de la coteţ. Cei care preferă să cumpere direct din bătătura gospodarului, îşi aleg porcul, stabilesc o dată pentru sacrificare, iar contravaloarea acestuia va fi plătită la preţul care va fi în ziua când patrupedul va fi sacrificat. Aceasta este o sabie cu două tăişuri, în sensul că pot exista diferenţe de preţ între ziua în care a fost ales şi ziua în care a fost sacrificat. În târg, se plăteşte preţul zilei. În unele cazuri se poate şi negocia, crescătorii de porci mai lăsând până la 50 de lei din preţul iniţial.
    La mica înţelegere, unii gospodari sacrifică porcul, îl pârjolesc şi-l spală, ba chiar sunt unii care îl şi tranşează, după care cumpărătorul îl poate duce acasă. “Pentru tăiat ne înţelegem la preţ. De exemplu, săptămâna trecută am tăiat un porc pentru un orăşean doar pentru câteva bucăţi de carne”, ne-a mai declarat gospodarul din Botiz. Unii sunt de părere că există posibilitatea ca până săptămâna viitoare preţul porcilor de Crăciun să mai crească puţin.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE