More

    Helmut M. Berner, primul şvab cetăţean de onoare al Sătmarului

    berner

    Preşedintele Asociaţiei şvabilor sătmăreni din Germania, Helmut M. Berner, este primul şvab declarat cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare. Distincţia i-a fost înmânată de către primarul Dorel Coica în cadrul unui eveniment organizat ieri la Casa şvabilor din municipiul Satu Mare, eveniment la care au participat prefectul Eugeniu Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, viceprimarii municipiului Satu Mare, Radu Roca şi Marcela Papici, preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din Satu Mare, Johann Forstenheizler, respectiv alţi şefi de instituţii publice deconcentrate şi prieteni ai profesorului Helmut M. Berner.

    Distincţie conferită de primarul Dorel Coica
    Conferirea distincţiei a fost propusă de către Forumul Democrat German, fiind însuşită de către primarul Dorel Coica şi aprobată prin unanimitate de voturi de către Consiliul Local Satu Mare în luna octombrie a acestui an. Diploma care atestă calitatea de cetăţean de onoare i-a fost înmânată de către edilul şef sătmărean. Prefectul Eugeniu Avram a ţinut să îl felicite pe Helmut M. Berner, exprimându-şi totodată speranţa că: “Noul dumneavoastră statut vă conferă o plăcere dar şi o obligaţie de a ne reprezenta interesele judeţului nostru în Germania.” La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Rudolf Riedl, a precizat că: “Îl cunosc pe Helmut M. Berner de peste 30 de ani. Nu sunt invidios pentru titlul pe care l-aţi obţinut, ci pentru puterea dumneavoastră de muncă. Sunteţi o personalitate care a muncit foarte mult pentru judeţul Satu Mare.”

    O distincţie care obligă
    Helmut M. Berner a precizat în discursul său că dintotdeauna a avut o legătură aparte cu oraşul Satu Mare, încă de pe vremea când, copil fiind, îşi petrecea câteva zile de vacanţă la mătuşa sa. “Din 1990 am vizitat Satu Mare frecvent şi chiar şi în timpul şederilor de lucru mi-a fost conferit sentimentul de confort şi de acasă. Acum, mai mult ca niciodată poate, sunt pătruns de sentimentul că oraşul Satu Mare a devenit o bucată dragă de patrie. Pentru afecţiunea faţă de acest oraş cultural, încărcat de istorie, ne stau mărturii printre altele aspectul exterior şi primitor al oraşului cu care oaspetele este familiarizat imediat, integrarea armonioasă în peisajul someşan, bisericile splendide, magnificile clădiri istorice, panorama luminoasă spre Carpaţii Orientali şi spre câmpiile vaste spre vest. Evenimentele culturale variate şi de calitate, recunoscute dincolo de graniţele ţării, concerte, expoziţii artistice, de specialitate şi economice. Sătmarul este ospitalier şi deschis, încrezător şi plin de umor, generos şi întreprinzător, realist şi temător de Dumnezeu, Satu Mare este grozav. Mai presus de toate Sătmarul este însă un oraş cultural agil şi atractiv, înconjurat de o ofertă culturală de prestigiu şi variată, precum şi de o moştenire etnografică şi istorică bogată, de peisaje splendide şi variate, de oameni harnici, cinstiţi şi ospitalieri. În cele din urmă oraşul Satu Mare este datorită multiculturalităţii de zi cu zi o exemplară mică Europă. Pentru distincţia înaltă adresez calde mulţumiri edililor oraşului Satu Mare, asigurându-i totodată că voi acţiona şi în viitor pentru menţinerea şi întărirea legăturilor mele cu municipiul Satu Mare şi locuitorii săi”, a declarat Helmut M. Berner.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE