More

    Isărescu – favorit pentru Cotroceni

    Deşi candidatura sa este mai degrabă un zvon politic, cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, este principalul favorit în competiţia pentru Cotroceni. Astfel, un sondaj INSCOP realizat în perioada 7-14 noiembrie pe un eşantion de 1.055 de persoane relevă faptul că Isărescu ar câştiga o competiţie în turul al doilea al prezidenţialelor cu 52,7% faţă de 47,3% cât ar strânge premierul Victor Ponta. Guvernatorul BNR şi-ar adjudeca şi mai clar victoria, cu un procent de 62,9%, dacă ar candida în faţa lui Crin Antonescu, care nu ar obţine decât 37,1% din sufragii. În cazul în care facem abstracţie de Mugur Isărescu, scoţându-l din ecuaţia electorală, Victor Ponta ar fi favorit într-o competiţie în turul doi pentru fotoliul prezidenţial. Premierul l-ar învinge pe copreşedintele USL, Crin Antonescu, cu 56,3% la 43,4%. Totodată, premierul l-ar învinge şi pe Mihai Răzvan Ungureanu cu scorul de 60,1% la 39,9%, dar şi pe Cătălin Predoiu, candidatul PDL (69,5% la 30,5%).

    De cealaltă parte, Crin Antonescu ar câştiga fără emoţii în faţa aceluiaşi Cătălin Predoiu (68,7% la 31,3%) şi la mustaţă în faţa lui MRU (52,4% la 47,6%).
    Este semnificativ faptul că cercetarea INSCOP a măsurat opţiunile populaţiei şi pe o întrebare deschisă, adică fără a nominaliza vreun candidat. Numele premierului Victor Ponta a fost indicat de 19,1% din cei chestionaţi, în timp ce Crin Antonescu a fost ales de 17,8 %. Liderii USL sunt urmaţi de Mugur Isărescu (7,2%), respectiv MRU (7,1%). Sondajul mai arată că 54,4% din respondenţi cred că PSD va avea candidat propriu la prezidenţiale.
    Clasamentul încrederii în personalităţile publice este, conform sondajului INSCOP, condus de Mugur Isărescu cu 43% încredere multă şi foarte multă. Pe locul al doilea se situează, din nou, Victor Ponta, cu un procent de încredere de 38,5%. Clasamentul este completat de primarul capitalei, Sorin Oprescu, preferat de 34,3% din respondenţi. Primul liberal din topul încrederii este Klaus Iohannis cu 33,8%. Liderul PNL, Crin Antonescu, se situează abia pe locul cinci, cu 30% şi a intrat pe o tendinţă descrescătoare, comparativ cu luna septembrie.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE