More

    Jucării cu deficienţe în majoritatea magazinelor

    jucarii

    Comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare au desfăşurat, în perioada 18 – 29.11.2013, o acţiune tematică de control la nivel naţional privind verificarea respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor. La nivelul judeţului Satu Mare au fost controlaţi 11 operatori economici de pe raza judeţului Satu Mare, din care zece cu abateri, valoarea jucăriilor controlate a fost de 81.829 lei, din care cu abateri jucării în valoare de 33.305 lei.

    Printre deficienţele constatate de comisarii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare se numără neafişarea preţurilor sau a etichetelor de avertizare. “Nu erau aplicate pe jucării etichete care să conţină avertismente generale (de vârstă) – şi avertismente specifice, indicaţiile privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi instrucţiunile de utilizare care însoţesc jucăriile acestea având ca obiectiv atragerea atenţiei utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor şi asupra modului de a le evita. Lipsa traducerii în limba română a acestor instrucţiuni, respectiv lipsa numelui şi a denumirii comerciale înregistrată a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi, trebuie să fie indicate pe jucărie sau, dacă acest lucru nu este posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoţeste jucăria. Lipsa afişării preţului a fost o altă deficienţă constatată”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Satu Mare.

    În urma acţiunilor de control au fost oprite temporar de la comercializare până la remedierea deficienţelor un număr de 251 bucăţi jucării, în valoare de 33.305 lei, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 35.000 lei.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE