More

    Meciurile lui Traian Băsescu

    Traian Băsescu mereu s-a autointitulat un jucător. A fost mereu, nimeni nu poate nega acest lucru. Dar nu în echipa românului. A fost mereu cu mingea la picior doar în terenul propriilor interese. De multă vreme cetățeanul de rând l-a trimis pe bară. Referendumul de anul trecut l-a scos în tribună, dar a câștigat la masa verde. Și pentru că s-a întors pe gazon și a văzut că-i merge cu driblingurile legii și a Constituției, nu mai ține cont de deciziile arbitrului. El mereu a jucat doar după propriile reguli. Tragedia este că meciul lui Băsescu a fost și este împotriva propriului popor. Acum nu mai are nimic de pierdut și vrea neapărat să-și prelungească prezența în primul 11. Așa că se folosește de huliganii din tribună, pentru a ține mingea la picior. Visul lui Băsescu acum este din ce în ce mai clar: pentru că nu mai poate să fie căpitanul echipei ( a se citi președinte , doar calitatea de membru UE îl mai ține să nu instaureze o dictatură), se folosește parțial de metoda Putin, el se vede pe partea cealaltă a terenului, în calitate de premier.

    Pentru a-și atinge scopul, el vrea mobilizarea ultrașilor săi din tribună pentru a arunca cu fumigene în teren, iar în învălmășeala produsă de fumul gros al incertitudinilor, să culeagă mingea în perspectiva alegerilor prezidențiale de anul viitor. El vrea să adune la un loc galeriile echipelor de dreapta, să provoace o mare breșă sub culorile portocalii, să rupă rîndurile compacte din PNL, iar apoi, ca o galerie consolidată, să forțeze gardurile stadionului și să invadeze terenul puterii. Mai exact, Traian Băsescu se vede în fruntea unei mișcări politice de dreapta, sub steagul PMP, formate din grupulașe din PDL, PNL, PNŢCD, poate UDMR și PP-DD, care să aducă un președinte la Cotroceni și care să-l aclame din tribune pe căpitanul echipei, Traian Băsescu, din poziția de premier.

    Ca să-și atingă scopurile, Băsescu trece cu crampoanele pe terenul pârjolit de huliganii săi. Într-o intervenție televizată, la care făcea concurență doar programelor de can-can-uri, președintele a anunțat că nu va promulga bugetul de stat pe motiv de 7 euro cenţi/litru de benzină. Nu am putut vedea ipocrizie mai mare din acest gen de propagandă politică deșănțată. El acum moare de grija IMM-urilor și a mediului de afaceri din România, de soarta consumului și a creșterii economice. Noi nu putem uita nicidecum celebra conferință de presă din nefericitul an 2010, din zilele de început de iunie, când Băsescu, înlăcrimat, anunța tăierea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15%, dar și mai crud, mai spre august, fără scrupule, semna ordonanța de guvern de creștere a TVA de la 19 la 25%. Invocînd permanent impunerile FMI și ale UE, vorbind de lipsa de alternativă, Băsescu rupe, cu mânuța sa, de la gura românului un sfert din pâinea lui muncită cu sudoare. Atunci era amanetat viitorul românului pentru ani buni. Nici acum țara asta nu și-a revenit din șocul, dar mai ales din unda șocului provocat de măsurile barbare luate de guvernul Băsescu-Boc. Și nu ne este străin faptul că sacrificiul românului din tribună nu s-a înfăptuit decât pentru ca Băsescu să rămână pe teren iar Boc să-i lustruiască bine crampoanele. Oricum, președintele a pierdut de mult meciul cu România și doar aranjamentele din culise îl mai țin pe gazon.
    Marius Oproiu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE