More

    Metode inovative pentru rezolvarea problemelor comunităţii locale

    DSC_0003

    Trei metode inovatoare de participare la luarea deciziilor şi rezolvarea unor probleme cu care se confruntă comunităţile locale au fost prezentate ieri în cadrul unei dezbateri publice organizate la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” Satu Mare de Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) care a avut ca temă “Satu Mare participă! Dialog pentru comunitate”. Dezbaterea a fost mediată de preşedintele ANBCC, Ioan Tănase, şi vicepreşedintele acesteia, sătmăreanca Olimpia Neagu.
    Dezbaterea a fost organizată pornindu-se de la premisa că problemele locale necesită soluţii inovatoare identificate prin implicarea comunităţii. Prin intermediul dezbaterii, organizatorii au urmărit familiarizarea şi stimularea cetăţenilor, reprezentanţilor ONG-urilor şi ai autorităţilor locale în utilizarea de metode inovative la luarea deciziilor şi incluziune socială. Una dintre aceste metode, bugetarea participativă, oferă posibilitatea cetăţenilor să solicite autorităţilor locale ca o parte din bugetul comunităţii să fie alocat pentru ceea ce îşi doresc ei cu adevărat. A doua metodă, contractele comunitare, vizează posibilitatea cetăţenilor de a solicita o calitate mai bună a serviciilor publice. În fine, finanţarea alternativă urmăreşte posibilitatea de atragere de fonduri alternative la bugetul comunităţii locale.
    Dezbaterea de la Satu Mare face parte din cadrul “Caravanei bunei guvernări” care are menirea de a prezenta soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunităţile locale.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE