24 June 2018

MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE. Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

Filed under: Politic |

1

Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis, joi, că limba română este limba oficială a ţării, aşa cum era prevăzut şi în Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova din 1991. Conform Constituţiei moldoveneşti, adoptată în anul 1994, limba oficială de stat este limba moldovenească.

Potrivit unei decizii a  Curţii Constituţionale, sintagma “limba română” echivalează cu sintagma “limba moldovenească”, din Articolul 13 al Constituţiei, relatează Timpul.md.

Curtea Constituţională de la Chişinău a fost sesizată pe de-o parte de deputatul liberal-reformator Ana Guţu şi, pe de altă parte, de liberalii Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru şi Gheorghe Brega.

La sfârşitul lunii martie, Guţu le-a solicitat magistraţilor interpretarea articolului 13 din legea fundamentală, cerându-le să analizeze echivalarea sintagmei “limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine” din Constituţie cu expresia “limba română”. Argumentul lui Guţu, la fel ca al tuturor celor care contestă sintagma “limba moldovenească”, era caracterul ştiinţific nul al articolului, aminteşte Unimedia.

One Response to MOLDOVA VORBEŞTE ROMÂNEŞTE. Limba română este limba oficială a Republicii Moldova

  1. IMI PARE RAU TOBMAI MA PREGATEAM SADAU EXAMEN PTR POSTUL DE TRANSLATOR,LIMBA MOLDOVINEASCA -ROMANA.JOS BASESCU

    NEA FANE BABANU
    7 December 2013 at 22:38
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *