More

    O mare parte din averea lui Dan Voiculescu s-a evaporat

    1

    Averea omului de afaceri Dan Voiculescu a scăzut la 340-360 milioane euro, după ce în 2009 era estimată la 1,5-1,6 miliarde euro, ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români.

    În 2012, companiile controlate direct sau indirect de familia Voiculescu au avut venituri operaţionale de aproape 150 de milioane de euro. Aproximativ 45% din această sumă a fost produsă de posturile TV, Antena TV Group SA aducând 52 de milioane de euro, iar Antena 3 SA producând peste 15 milioane de euro. Govcrest International, firmă de comerţ internaţional cu produse chimice, a avut şi ea venituride peste 23 de milioane de euro, în timp ce Grivco SA a punctat cu 11 milioane de euro, iar Convergent Media (editorul Gazetei Sporturilor) a atins 9,5 milioane de euro.

    Lucrurile stau diferit în ceea ce priveşte profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare (EBITDA). Antena TV Group SA a avut în 2012 un EBITDA de 12,4 milioane de euro, urmată fiind de Editura Intact, cu 2,6 milioane de euro, Grivco Agro şi Govcrest International (cu 1,1 milioane de euro fiecare). Antena 3, Camina Trust şi Intact Production au înregistrat profituri de circa 700.000 de euro fiecare. La capătul celălalt se află firme care au terminat anul trecut pe minus, ca R-Total România sau Grivco.

    La finele lui 2012, companiile controlate de familia Voiculescu deţineau active în valoare de circa 208 de milioane de euro. Cele mai valoroase bunuri se găseau în portofoliul Antena TV Group SA (70 de milioane de euro), Grivco SA şi al Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (câte 42 de milioane de euro fiecare). Govcrest International deţinea la rândul său active de aproape zece milioane de euro, în timp ce o serie de companii media (Antena 3, Intact Production, Convergent Media şi Editura Intact) aveau în portofoliu active de circa 27 de milioane de euro.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE