More

    Peste 40 de cereri pentru ajutoarele de încălzire, respinse de SPAS

    subventii

    Dosarele a mai bine de 40 de sătmăreni care şi-ar fi dorit să obţină ajutor pentru încălzirea locuinţei au fost respinse de reprezentanţii Serviciului Public de Asistenţă Socială (SPAS) Satu Mare după ce responsabilii au constatat că solicitanţii nu respectau toate condiţiile impuse de lege pentru a deveni beneficiarii subvenţiei. Reprezentanţii SPAS au afirmat că până în prezent au fost depuse aproape 1.800 de astfel de cereri.

    Grosul solicitărilor la încălzirea cu gaz
    Potrivit coordonatorului serviciului de preluare a cererilor pentru subvenţia la încălzire din cadrul SPAS, Mirela Vezentan, până în prezent, la nivelul municipiului Satu Mare au fost depuse 1.798 de cereri pentru ajutor de încălzire. Cele mai multe au fost depuse pentru încălzirea cu gaz, adică 1.636 de cereri, din care au fost aprobate 1.599 şi respinse 37. La încălzirea cu lemne, au fost depuse 58 de cereri, din care una a fost respinsă şi 57 aprobate, în timp ce la încălzirea cu energie electrică au fost depuse 104 cereri din care o sută aprobate şi patru respinse.
    După cum se poate constata, în total au fost respinse 42 de dosare pentru subvenţia la încălzirea locuinţei. “Motivul este nerespectarea condiţiilor impuse prin lege. Ori aveau o a doua proprietate, ori terenuri sau maşini pe care nu le-au declarat. Aceste lucruri le-am aflat după ce am verificat la finanţele locale care sunt proprietăţile solicitanţilor. Cert este că aceste dosare au fost respinse, iar solicitanţii nu vor beneficia de ajutoarele la încălzire”, a precizat Mirela Vezentan.
    Potrivit responsabililor din cadrul SPAS Satu Mare, în scurt timp angajaţii instituţiei vor demara o serie de verificări în teren, pentru a efectua anchetele sociale şi a stabili dacă informaţiile declarate sunt conforme cu realitatea. În urma acestora există posibilitatea ca numărul de dosare respinse să mai crească.

    Se mai pot depune cereri
    Reprezentantul SPAS a mai adăugat că mai pot fi depuse cereri pentru subvenţii la încălzirea locuinţei. “Cererile se pot depune în prima săptămână a fiecărei luni. În luna ianuarie, cererile vor fi preluate în prima săptămână după data de 6 ianuarie, solicitanţii putând beneficia de 3 luni de subvenţii. Cei care îşi vor depune cererile în luna februarie vor beneficia de două luni de subvenţii, iar cei care vor depune în luna martie de o lună”, a mai precizat Mirela Vezentan.
    În cazul subvenţiilor la încălzirea cu gaz şi cu energie electrică, plata se va face eşalonat, lunar, pe fiecare factură, la fel ca şi în anii precedenţi. La cei care au depus cereri pentru încălzirea cu lemne, şi au fost aprobate, plata se va face o singură dată pentru tot sezonul. Aceste plăţi vor fi făcute până la finalul acestui an.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE