More

    Peste 800 de medici prinşi cu reţete ilegale

    c1

    Un control efectuat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare la medicii din judeţul nostru a scos la iveală faptul că peste 800 dintre ei au încadrat greşit pacienţii în categoriile de asiguraţi în cursul anului 2012, cauzând un prejudiciu în valoare de 350.000 lei. CJAS Satu Mare încearcă să recupereze banii pe cale amiabilă. Potrivit directorului CJAS Satu Mare, Georgeta Pop, anul 2013 a fost unul dintre cei mai buni ani din perioada de criză, în condiţiile în care bugetul alocat serviciilor medicale a crescut cu 27%. De asemenea, în cursul acestui an s-a înregistrat o creştere spectaculoasă la plata serviciilor medicale în alte ţări din Uniunea Europeană.

    Buget cu 27% mai mare pentru servicii medicale
    Anul 2013 a fost unul dintre anii foarte buni în această perioadă de criză, în condiţiile în care bugetul alocat judeţului Satu Mare pentru servicii medicale a crescut cu 27% faţă de anul precedent, de la 261,941 milioane lei la 316,163 milioane lei, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul CJAS Satu Mare. O creştere substanţială s-a înregistrat anul acesta la capitolul privind asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, suma alocată crescând cu 81,17%, ajungând la nivelul de 6,298 milioane lei. Altă creştere semnificativă, de 55,7%, s-a înregistrat la capitolul dispozitive medicale, suma alocată crescând de la 1,879 milioane lei în 2012 la 2,992 milioane lei anul acesta. În urma acestei suplimentări, CJAS a reuşit să lichideze listele de aşteptare din anii precedenţi.
    La capitolul îngrijiri medicale la domiciliu, suma alocată a crescut cu 64%, de la 387.000 lei în 2012 la 628.000 lei în 2013. Suma alocată medicamentelor eliberate prin farmacii a crescut cu 58,4%, de la 61,32 milioane lei în 2012 la 97,12 milioane în 2013. A crescut şi suma alocată medicamentelor şi materialelor sanitare în programele naţionale de sănătate cu 28,6% în cazul medicamentelor, respectiv cu 68,7% în cazul materialelor sanitare.

    Bani mai mulţi pentru spitale
    CJAS Satu Mare înregistrează pentru prima dată o situaţie pozitivă în cazul spitalelor, a declarat directorul Georgeta Pop. În urma negocierilor dintre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor, care au avut loc în urmă cu câteva zile, au fost alocate sume suplimentare pentru spitale. Dacă în timpul anului, CJAS Satu Mare a virat spitalelor câte 7,9 milioane lei în fiecare lună, în decembrie a fost virată suma de 8,1 milioane lei.
    Potrivit directorului Georgeta Pop, CJAS Satu Mare a înregistrat o creştere spectaculoasă la plata serviciilor medicale în alte ţări din Uniunea Europeană. Anul acesta, CJAS Satu Mare a achitat 736.000 lei pentru aceste servicii, de şapte ori mai mult faţă de anul trecut, când a achitat suma de 103.000 lei. De asemenea, la nivelul CJAS Satu Mare s-au înregistrat anul acesta 2.000 de cereri de rambursare pentru tratamentele în UE efectuate în anii 2009, 2010 şi 2011. Majoritatea lor privesc servicii de urgenţe medicale.

    CJAS are de recuperat 350.000 lei de la medici
    Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Satu Mare are de recuperat de la medicii sătmăreni 350.000 lei. În urma controalelor efectuate, 800 de medici sătmăreni au fost depistaţi că au prescris medicamente fără să respecte legea, a declarat directorul CJAS Satu Mare, Georgeta Pop. Aceştia au prescris medicamente compensate pentru diferiţi pacienţi, care nu se încadrau în categoriile de asiguraţi pentru care au fost prescrise reţetele. CJAS Satu Mare încearcă să recupereze pe cale amiabilă suma imputată. Medicii s-au ales cu avertismente, riscând să fie penalizaţi la încheierea viitoarelor contracte de furnizare de servicii cu CJAS Satu Mare.
    Începând din luna mai, când s-au semnat contractele cu toţi furnizorii de servicii medicale din judeţ, nu au existat sincope în derularea acestora, a arătat directorul pentru relaţii contractuale al CJAS Satu Mare, Mihaela Curta. De asemenea, în 2013 s-au eliminat listele de aşteptare pentru bolnavii de hepatita virală C şi D, primind tratament 117 pacienţi cu hepatita C şi 63 de pacienţi cu hepatita D. În cazul pacienţilor cu afecţiuni oncologice au fost aprobate toate dosarele privind tratamentul cu molecule biologice, a arătat medicul şef al CJAS Satu Mare, Raveca Gliga.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE