More

    Primarul Coica a prezentat la Bruxelles acţiunile de integrare a romilor sătmăreni

    coica_proiect

    Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a participat alături de reprezentanţi ai SPAS şi ai Asociaţiei Stea la Conferinţa de închidere a proiectului pilot Cooperare Est-Vest a oraşelor pentru incluziunea romilor care a avut loc joia trecută în Bruxelles. Proiectul a fost finanţat de Open Society Foundation, Fundaţia Bernard Van Leer şi Comisia Europeană şi coordonat de EUROCITIES împreună cu Reţeaua MERI. EUROCITIES este o reţea a principalelor oraşe din Europa, fondată în 1986 de către primarii a şase mari oraşe, iar astăzi reuneşte autorităţi locale din peste 130 de oraşe. Oraşe partenere în proiect sunt: Belfast (UK), Ghent (BE), Glasgow (UK), Gothenburg (SWE), Grenoble (FR), Munich (DE), Oslo (NO), Torino (IT), Mihalvoce (SLO), Satu Mare, Arad, Alba Iulia, Buzău, Reşiţa, Kotel, Razgrad, Sevlievo, Vetovo, Omurtag Pazardzhik (BU).
    Proiectul a avut ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de trai a comunităţilor rome europene prin creşterea capacităţii autorităţilor locale pentru o abordare mai eficientă a problematicii romilor, promovarea rolului oraşelor în căutarea şi implementarea de soluţii pentru incluziunea romilor, schimbul de experienţă şi bune practici. Proiectul a identificat decalaje în dezvoltarea serviciilor, furnizarea şi implementarea strategiilor locale de integrare a comunităţilor rome şi a contribuit la reducerea acestor decalaje, dar şi la identificarea unor posibilităţi de colaborări ulterioare. Proiectul a durat şase luni, iar conferinţa finală a prezentat principalele rezultate obţinute, nevoile şi soluţiile locale dezvoltate de autorităţile locale, angajamentul lor cu privire la acţiuni concrete pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale romilor, în special în domenii ca educaţia şi ocuparea forţei de muncă.
    În cadrul conferinţei s-au prezentat proiecte pilot pe teme ca: ocuparea forţei de muncă, copii şi educaţie, activităţi de creştere a gradului de conştientizare. În acelaşi timp, a avut loc o discuţie cu uşile închise a politicienilor prezenţi (primari, viceprimari, consilieri, directori) cu scopul de a stabili un cadru pentru cooperări viitoare pe tema incluziunii romilor, discuţie în cadrul căreia primarul municipiului Satu Mare a descris acţiunile întreprinse până în prezent în vederea integrării romilor, planurile de viitor, respectiv şi-a manifestat deschiderea spre o colaborare strânsă cu oraşele implicate în acest proiect. Relaţii foarte bune au fost create cu oraşul Grenoble, împreună cu care se doreşte realizarea unui proiect comun, în acest sens o delegaţie din acest oraş va realiza o vizită în Satu Mare în primele luni ale anului următor.
    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE