25 April 2018

Sătmărenii nu vor să se căsătorească de sărbători

Filed under: Locale |

torja

Sătmărenii nu se înghesuie să-şi pună pirostriile de Crăciun sau de Revelion. Dacă în alţi ani numărul cuplurilor care se căsătoreau cu prilejul Sărbătorilor de Iarnă depăşea cifra zece, acum acesta este în scădere. În acelaşi timp luna aceasta nu pare a fi propice pentru divorţuri, după cum reiese din statistica Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din municipiul Satu Mare.

Fără cununii în seara de Crăciun sau Anul Nou
Sărbătorile de Iarnă nu par a fi prilejul potrivit pentru o cununie civilă. Cel puţin în acest an, asta rezultă din datele centralizate deocamdată la nivelul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din municipiul Satu Mare. Până ieri, pentru zilele de 23, 24, 25, 26 şi 27 decembrie nu a fost programată nicio căsătorie în faţa ofiţerului de stare civilă. În schimb, pe data de 28 decembrie s-au programat deja 15 cupluri, pe 31 decembrie unul singur, iar deja pe 4 ianuarie anul 2014 sunt înregistrate şase cununii civile. În anul 2012, au fost cununii în fiecare zi din perioada 27-31 decembrie, în ultima zi de an trei cupluri prezentându-se în faţa ofiţerului de stare civilă. Oricum, cuplurile care doresc să se căsătorească de Revelion sau chiar în prima zi a noului an mai au timp să-şi depună actele până în 20 decembrie.
Conform celor declarate de şeful Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor din municipiul Satu Mare, Ionel Torja, actele trebuie depuse cu cel puţin 10 zile înainte de data dorită pentru oficierea căsătoriei. Acesta a menţionat şi faptul că programul on-line prin care îţi poţi alege ora, ziua, luna şi anul cununiei este funcţional dar va fi deschis sătmărenilor începând cu 1 ianuarie 2014. Pe de altă parte, în cazul divorţurilor, luna aceasta trei cupluri care şi-au depus actele pentru desfacerea căsătoriei prin ofiţerul de stare civilă se mai pot răzgândi. Sunt singurele dosare încă în lucru din cele 43 preluate anul acesta. Dintre acestea 35 au fost soluţionate, alte cinci clasate, adică în aceste situaţii cuplurile s-au împăcat.

Program special de Sărbători
În ceea ce priveşte programul Direcţiei, acesta a fost modificat pentru perioada Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, atât la Starea Civilă cât şi la Biroul de Evidenţă se lucrează sâmbătă, 21 decembrie între orele 8.30 şi 16.30, luni, 23 decembrie între orele 7.30 şi 16.30, iar marţi, 24 decembrie, între orele 8.00 şi 15.00. În ziua de Crăciun, miercuri, 25 decembrie, nu se lucrează cu publicul. Joi, 26 decembrie şi vineri, 27 decembrie se va lucra cu publicul doar la Starea Civilă, între orele 9.00 şi 14.00. Nici în zilele de 28 şi 29 decembrie, adică sâmbătă şi duminică nu se va lucra la Biroul de Evidenţă a Persoanelor. Luni, 30 decembrie, se va lucra atât la Starea Civilă cât şi la Biroul de Evidenţă. Ghişeele vor fi deschise între orele 7.30 şi 16.30, în vreme ce marţi, 31 decembrie, se va lucra doar la Starea Civilă între orele 9.00 şi 14.00.
În prima zi a anului 2014 vor fi închise atât Starea Civilă cât şi Biroul de Evidenţă a Persoanelor, însă pe 2 ianuarie cei de la Starea Civilă revin la muncă, în vreme ce funcţionarii de la Biroul de Evidenţă vor reveni la birou abia în 6 ianuarie 2014. De menţionat că persoanele care depun cererea pentru eliberarea actelor de identitate până în 30 decembrie 2013 ora 11.00 le vor primi în aceeaşi zi, până la ora 16.30. În aceste situaţii pot fi studenţii sau persoanele care muncesc în străinătate şi revin acasă o dată cu Sărbătorile de Iarnă.

Lorena Georgi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *