22 April 2018

UDMR, adepta opoziţiei constructive

Filed under: Locale |

Parlamentarii UDMR susţin că au strâns rândurile pentru a vota legile importante pentru România, declarând că sunt adepţii principiului opoziţiei constructive. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, Kereskenyi Gabor, şi deputatul UDMR Erdei D. Istvan. Conform aceloraşi surse, UDMR a depus mai multe amendamente în favoarea judeţului Satu Mare, dar care, susţin parlamentarii UDMR, nu au fost aprobate.
Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, a precizat ieri că: “Noi, UDMR, am încercat să facem o opoziţie constructivă în Parlamentul României în ultimul an. Au fost legi importante pentru România pe care le-am susţinut cu toată forţa noastră parlamentară.” Tot în ultimul an, liderul UDMR a amintit despre proiectul privind declanşarea unui eventual referendum privind constituirea aşa-zisei regiuni Partium (o veche regiune istorică destul de controversată, n.red.), formată din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor, în favoarea proiectului fiind strânse 24.000 de semnături. Senatorul Pataki a precizat că UDMR a fost singura formaţiune politică ce a depus un proiect concret privind descentralizarea, arătându-se mulţumit că Guvernul USL a purces deja la descentralizarea administrativă pe anumite linii. Totuşi, acesta nu şi-a putut ascunde nemulţumirea vizavi de faptul că descentralizarea nu este însoţită şi de alocarea unor fonduri din bugetul de stat, astfel încât măsurile să devină sustenabile. Fiind o formaţiune politică ce reprezintă minorităţile naţionale, Pataki Csaba a precizat că UDMR a luptat continuu pentru “a nu ni se micşora drepturile conferite prin Constituţie pentru minorităţile naţionale.”
Preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, a criticat Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice. Deputatul a arătat că vor urma anumite “efecte probabile” ale acestei legi, care va îngrădi dreptul proprietarului de a dispune de terenurile sale. Kereskenyi Gabor a precizat că din textul de lege ar rezulta faptul că fâşia de 20 de kilometri de teren situată în zona de siguranţă a graniţelor României nu va putea fi înstrăinată decât “cu acordul Serviciului Român de Informaţii”, arătându-şi îngrijorarea că astfel se aduce atingere unor drepturi constituţionale câştigate în ultimii 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.
Ciprian Bâtea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *