More

    UDMR, adepta opoziţiei constructive

    Parlamentarii UDMR susţin că au strâns rândurile pentru a vota legile importante pentru România, declarând că sunt adepţii principiului opoziţiei constructive. Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, Kereskenyi Gabor, şi deputatul UDMR Erdei D. Istvan. Conform aceloraşi surse, UDMR a depus mai multe amendamente în favoarea judeţului Satu Mare, dar care, susţin parlamentarii UDMR, nu au fost aprobate.
    Preşedintele Organizaţiei Judeţene Satu Mare a UDMR, senatorul Pataki Csaba, a precizat ieri că: “Noi, UDMR, am încercat să facem o opoziţie constructivă în Parlamentul României în ultimul an. Au fost legi importante pentru România pe care le-am susţinut cu toată forţa noastră parlamentară.” Tot în ultimul an, liderul UDMR a amintit despre proiectul privind declanşarea unui eventual referendum privind constituirea aşa-zisei regiuni Partium (o veche regiune istorică destul de controversată, n.red.), formată din judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor, în favoarea proiectului fiind strânse 24.000 de semnături. Senatorul Pataki a precizat că UDMR a fost singura formaţiune politică ce a depus un proiect concret privind descentralizarea, arătându-se mulţumit că Guvernul USL a purces deja la descentralizarea administrativă pe anumite linii. Totuşi, acesta nu şi-a putut ascunde nemulţumirea vizavi de faptul că descentralizarea nu este însoţită şi de alocarea unor fonduri din bugetul de stat, astfel încât măsurile să devină sustenabile. Fiind o formaţiune politică ce reprezintă minorităţile naţionale, Pataki Csaba a precizat că UDMR a luptat continuu pentru “a nu ni se micşora drepturile conferite prin Constituţie pentru minorităţile naţionale.”
    Preşedintele Organizaţiei Municipale Satu Mare a UDMR, deputatul Kereskenyi Gabor, a criticat Legea privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice. Deputatul a arătat că vor urma anumite “efecte probabile” ale acestei legi, care va îngrădi dreptul proprietarului de a dispune de terenurile sale. Kereskenyi Gabor a precizat că din textul de lege ar rezulta faptul că fâşia de 20 de kilometri de teren situată în zona de siguranţă a graniţelor României nu va putea fi înstrăinată decât “cu acordul Serviciului Român de Informaţii”, arătându-şi îngrijorarea că astfel se aduce atingere unor drepturi constituţionale câştigate în ultimii 24 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE