24 June 2018

Zalăul va avea un plan de acțiune pentru energie durabilă

Filed under: Actualitatea Salajeana |

1

În cadrul Proiectului SEAP Plus a avut loc, azi, la Zalău, întâlnirea principalilor factori interesați din domeniul energiei. Programată ca un eveniment cuprins în calendarul derulării Proiectului SEAP Plus și ca zi energiei în Municipiul Zalău, prin implicarea echipei de proiect și prin participarea invitaţilor, s-a deschis o întâlnire importantă, în urma căreia, informaţiile obţinute vor constitui repere în ceea ce priveşte consumul de energie, mediul înconjurător sau poluarea.
Asociaţia Municipiilor din România a ales Zalăul ca loc de desfăşurare a întâlnirii, ca urmare a aprecierii vizavi de activitatea echipei de proiect, care a identificat factorii interesaţi în domeniul energiei, cu care a dezvoltat relaţii de colaborare.
Primarul Municipiului Zalău, Radu Căpîlnașiu, a spus că ”îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea utilizării resurselor regenerabile sunt preocupări prioritare pentru noi și, printre măsurile luate de primărie, în acest sens, dau ca și exemplu semnarea recentă a contractelor pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe și demersurile în vederea modernizări/reabilitării iluminatului public și instituțional”.
Referitor la Proiectul SEAP Plus, primarul Căpîlnașiu a mai declarat că ”la finalul proiectului, care va fi la începutul anului 2014, Zalăul va avea un plan de acțiune pentru energie durabilă – eficiență energetică, utilizarea resurselor regenerabile de energie. Măsurile cuprinse în document se vor regăsi și în strategia de dezvoltare a orașului. Pentru locuitorii Municipiului Zalău este important că Primăria Municipiului Zalău este implicată în acest proiect din cel puțin trei motive:
– măsurile stabilite se extind în zona reabilitării locuințelor aflate în proprietate privată, cu consecințe în reducerea costurilor din bugetul familiei;
– o parte din măsurile cuprinse în plan vor duce la reducerea costurilor autorității publice locale, cu energia termică și iluminatul în clădirile publice și servicii;
– sunt prevăzute activități de informare și conștientizare a populației, care îi vor ajuta pe concitadini să ia cele mai bune decizii cu privire la utilizarea energiei.

La întâlnirea de la Primăria Zalău au participat reprezentanți ai Asociației Municipiilor din România, ai instituțiior publice din Zalău, reprezentanți ai Primăriei Municipiului și Zalău și Consiliului Local Zalău, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri, cu activitate în domeniul energiei.
Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *