More

    Primarii sălăjeni găsiți incompatibili de ANI contestă decizia în instanță

    Primarul comunei sălăjene Dragu, Claudiu Lazăr, găsit incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate după ce şi-a angajat mama (fost primar al comunei, n.r.) ca şi consilier personal, a contestat decizia la Curtea de Apel Cluj, primul termen fiind programat pentru data de 3 februarie. În aceeași situație se află și primarul municipiului Zalău, Radu Căpîlnaşiu, declarat incompatibil, dar el a contestat decizia ANI la Tribunalul Sălaj.
    Potrivit datelor Agenției Naționale de Integritate, Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de Primar al Comunei Dragu, Judeţul Sălaj, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcția de consilier personal al primarului, precum și fișa postului pentru aceasta, și, totodată, a emis și dispoziția de numire în funcție. Astfel, Iuliu Claudiu Lazăr a încălcat dispozițiile art. 76, alin. (1) din Legea nr.161/2003, potrivit cărora ”primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său […]”, spune ANI.
    În condiţiile în care constatările ANI vor fi confirmate de o instanţă de judecată printr-o decizie definitivă şi irevocabilă, primarul comunei Dragu, Claudiu Lazăr, riscă decăderea din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE