More

    Apaserv investește în sistemul de pompare a apelor uzate

    steje

    Zeci de sătmăreni, domiciliaţi pe străzile Axente Sever, Deltei şi George Călinescu, se confruntă de mai mulţi ani cu o problemă reală. Este vorba despre poluarea olfactivă cauzată de mai multe abatoare, care deversează mai mult sau mai puțin legal apă uzată în staţia de pompare a Apaserv. Pentru că nu poate prelua întreaga apă pluvială din zonă, mirosul a scăpat din conducte. Conducerea Apaserv, prin directorul Dan Stegerean, recunoaşte că: “Lumea a suferit şi suferă într-o oarecare măsură”, dar a declarat că în urma investițiilor realizate: “Plângerile nu au fost total întemeiate, dar s-au eliminat mirosurile în proporţie de 90%”, urmând ca investițiile să fie continuate în zonă.

    Petiţii peste petiţii
    Zeci de locuitori domiciliaţi pe străzile Axente Sever, Deltei şi George Călinescu au semnat mai multe petiții prin care solicită identificarea surselor care degajă unele mirosuri pestilențiale. “Staţia de pompare a apelor uzate, situată pe strada Axente Sever colţ cu strada Deltei, continuă să polueze zilnic aerul în zona de case din vecinătate, disconfortul olfactiv fiind major. Această situaţie duce de exemplu la imposibilitatea aerisirii locuinţelor. Mirosul greu care se degajă din perimetrul staţiei/canalizare persistă ore întregi în diferite momente ale zilei sau chiar toată ziua. Ne facem griji pentru că aceste gaze cu miros greu ar putea să ne afecteze starea de sănătate şi deranjează zilnic confortulului nostru. Vă rugăm să analizaţi problema în cauză şi să găsiţi soluţii reale definitive şi nu doar temporare, de stopare a poluării olfactive şi chiar fonice a zonei”, se arată în petiţia semnată de peste 40 de proprietari din zonă.

    Investițiile continuă în zonă
    Oamenii recunosc că în zonă au fost realizate anumite investiții, dar cer să se continue această tendință până la remedierea problemelor. “În ultimii ani s-au făcut mici investiţii din partea S.C. APASERV SATU MARE S.A. la această staţie, s-au pus câteva geamuri şi s-au înlocuit pompele de mare presiune, dar clădirea în sine nu este suficient izolată, nici gurile de canal din perimetrul clădirii, pentru că mirosul continuă să polueze olfactiv zona. Deşi prin adresa înregistrată cu nr. 1767/G.M. 27.11. 2012 emisă de către GARDA NAŢIONALĂ DE MEDIU, COMISARIATUL JUDEŢEAN SATU MARE, s-a impus către S.C. APASERV SATU MARE S.A. izolarea şi acoperirea tuturor posibilelor surse de emisie a mirosurilor neplăcute, cât şi plantarea unei perdele de protecţie (soluţie puţin cam exagerată şi fără şanse de stopare a poluării) pentru reducerea disconfortului creat în zonă, cât şi îmbunătăţirea microclimatului”, se mai arată în documentul citat.

    ”Mirosurile, eliminate 90%!”
    Reprezentanţii Apaserv dau vina pe o serie de societăţi comerciale, care s-ar face vinovate de deversări de ape menajere în exces, care ar genera mirosurile de nesuportat. Oficialii Apaserv mai susţin că s-au făcut o serie de investiţii în zonă care ar fi rezolvat în mare măsură inconvenientele semnalate de petiţionari. “Este vorba despre o staţie de pompare apă menajeră care colectează din zona respectivă tot ce înseamnă apă menajeră şi pluvială. Datorită faptului că unii dintre contractorii noştri ne evacuează apă menajeră în această staţie, şi anume zona abatorului de păsări şi abatorul de porci, ce a mai rămas din el, la evacuare se elimină nişte mirosuri total neplăcute şi lumea a suferit şi suferă într-o oarecare măsură. Situaţia este schimbată radical de anul trecut, dar contestatarii au mai simţit acest miros care nu se poate elimina sută la sută. Am făcut multe lucruri în acest sens, dar pot să vă spun foarte edificat şi pe problemă, s-au făcut controale şi din partea DSV-ului şi din partea Gărzii de Mediu şi nu unul, ci mai multe controale. S-a constatat care este cauza şi cauza este cea care v-am relatat-o adineauri. În 2013 am înlocuit o conductă de refulare a staţiei de epurare. Înainte se refula în această staţie printr-un canal deschis, mirosurile erau extraordinar de puternice, dar acum am eliminat acest inconvenient. S-au etanşat capacele de vizitare ale căminelor, deci sunt nişte elemente tehnice pe care le-am rezolvat, dar cel mai important lucru este că la sugestia organelor de control am reuşit anul trecut să instalăm o procedură organică, cu microorganisme care mănâncă acele mizerii şi elimină aproape total mirosurile. Au început să îşi facă efectul şi zilele trecute am fost acolo şi am constatat că mirosurile sunt aproape complet eliminate”, a arătat Dan Stegerean.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE