More

    Ce se întâmplă când te laşi de fumat?

    7

    Te straduiesti de ceva timp sa iti tii promisiunea facuta tie sau celor dragi, insa fumatul nu este un obicei la care sa poti renunta atat de usor, mai ales ca exista prea multe tentatii in jurul tau. Poate ca rezultatele unui studiu realizat de catre Huffington Post si de unele centre de cercetare vor fi stimulante pentru vointa ta. Descopera ce se intampla cand te lasi de fumat si care sunt principalele efecte asupra corpului tau!

    Ce se intampla cand te lasi de fumat: prima parte a procesului

    Se pare ca primele schimbari apar chiar dupa primele 20 de minute de la inhalarea ultimului fum, cand pulsul si tensiunea arteriala ajung la un nivel normal.

    Dupa doua ore de la ultima tigara, circulatia periferica se va imbunatati si vei putea simti o usoara senzatie de incalzire la nivelul degetelor de la maini si de la picioare. Insa lipsa nicotinei (substanta responsabila de dependenta de tutun) din organism iti va da si cateva simptome neplacute. Vei simti o dorinta mare de a aprinde o tigara si te vei confrunta cu stari de tensiune, anxietate sau frustrare.

    Ce se intampla cand te lasi de fumat: efecte pe termen lung

    renuntarea la fumat

    Ce se intampla cand te lasi de fumat intre una si noua luni? Incepand cu prima luna de cand ai renuntat la tigari, capacitatea plamanilor se va mari, ceea ce inseamna ca vor putea face fata unor posibile infectii. Tusea si dificultatile de respiratie (cauzate de fumat) vor disparea treptat. Chiar si organismul fumatorilor inraiti se va reface in cateva luni, insa nu complet.

    Dupa un an de la ultima tigara fumata riscul de atac de cord a scazut la 50%.

    Te intrebi ce se intampla cu organismul tau la 5 ani dupa ce te lasi de fumat? Avand in vedere ca unul dintre cele mai neplacute efecte ale fumatului este reprezentat de ingustarea vaselor de sange, ceea ce mareste probabilitatea unui accident vascular, este uimitor cum scade acest risc la acelasi nivel cu al unui nefumator.

    In zece ani de abstinenta riscul de a dezvolta cancer scade la jumatate.

    La 15 ani dupa ce te lasi de fumat, riscul unei boli de inima ajunge la acelasi nivel cu al unui nefumator.

    Conform mai multor studii in domeniu, beneficiile renuntatului la fumat sunt nenumarate si se inmultesc treptat, in functie de perioada de abstinenta. Acum, ca ai aflat ce se intampla cand te lasi de fumat, esti hotarata sa renunti la acest viciu?

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE