More

    Concert de excepţie al pianistei Alexandra Prodaniuc la Filarmonică

    concert

    Filarmonica “Dinu Lipatti” Satu Mare a organizat joi seara, în faţa unei săli pline, un spectaculos concert simfonic din cadrul stagiunii centenare 2013-2014, fiind interpretate lucrări ale unor compozitori celebri precum Beethoven şi Rachmaninov. Protagoniştii acestui spectacol muzical au fost dirijorul Ştefan Novak şi tânăra pianistă Alexandra Prodaniuc. Concertul va putea fi urmărit duminică, de la ora 15.30, la Nord Vest TV.

    Cel mai aşteptat moment al concertului a fost Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră în do minor, de Rachmaninov, care a avut-o ca protagonistă pe Alexandra Prodaniuc. Acesta se declară ultimul romantic şi şi-a interpretat piesa în premieră în data de 9 noiembrie 1901. Concertul susţinut de Alexandra Prodaniuc a fost o demonstraţie de tehnică şi virtuozitate, întrucât spre deosebire de alte concerte de pian a avut foarte multe părţi tehnice, pe care solista le-a trecut cu brio, iar finalul concertului a fost unul grandios. La sfârşitul spectacolului, Alexandra Prodaniuc şi orchestra Filarmonicii condusă de maestrul Ştefan Novak au fost răsplătite cu numeroase ropote de aplauze din partea publicului.

    alexandra-prodaniuc
    Alexandra Prodaniuc a studiat la Liceul de Artă “Aurel Popp” Satu Mare cu profesoarele Kiss Tunde şi Annamaria Manfredi, iar acum este studentă la Konservatorium Wien Privatuniversitat din Viena, Austria, la clasa de pian a profesorilor Franz Zettl şi Doris Adam. În 2008 Alexandra Prodaniuc se califică în finala concursului internaţional de pian “Yamaha Stipendien Wettbewerb” din Germania. De-a lungul carierei, Alexandra susţine concerte şi recitaluri în mai multe oraşe din ţară, dar şi în importante centre culturale din străinătate.

    Concertul a debutat cu Simfonia a VIII-a în Fa major op. 93, de Beethoven, avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Ştefan Novak, care din toamna lui 2004 este dirijor asistent al maestrului Franz Lamprecht, directorul muzical al Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” Satu Mare. Activitatea sa dirijorală cuprinde concerte, spectacole şi înregistrări cu orchestrele filarmonicilor din Satu Mare, Ploieşti, Botoşani, Bacău, Opera Maghiară de Stat din Cluj-Napoca, Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galaţi, Orchestra Simfonică din Nyiregyhaza, Orchestra de Cameră “Pro Arta” şi Camerata “Euroart” din Baia Mare. La sfârşitul anului 2013, a susţinut 42 de concerte în cele mai importante oraşe din Coreea de Sud.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE