More

    Contrabandiştii sar la gâtul frontieriştilor

    contrabanda1

    Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului PF Negreşti Oaş au prins în flagrant o grupare de contrabandişti ce încerca să introducă în ţară, peste fâşia verde, 24.000 de pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 214.000 de lei. Patru cetăţeni, un român şi trei ucraineni, sunt cercetaţi de poliţiştii de frontieră pentru contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat, întreaga cantitate de ţigări fiind ridicată în vederea confiscării. Pentru reţinerea persoanelor implicate, care nu s-au supus somaţiilor legale prin voce şi au atacat cu bâte şi lemne echipajele Poliţiei de Frontieră, a fost necesară folosirea, conform legii, a armamentului din dotare, fiind trase mai multe focuri de avertisment.

    Prinşi în flagrant pe fâşia verde
    Luni dimineaţă, în jurul orei 09.30, poliţiştii de frontieră din cadrul SPF Negreşti Oaş au observat un grup de persoane care a trecut frontiera din Ucraina în România, pe direcţia localităţii Moişeni, transportând în spate colete voluminoase. Poliţiştii de frontieră au procedat la somarea bărbaţilor, moment în care aceştia au abandonat coletele, încercând să fugă spre teritoriul statului vecin. Deoarece persoanele în cauză au ignorat somaţiile verbale, frontieriştii au folosit, conform legii, armamentul din dotare, fiind trase două focuri de avertisment în plan vertical. În urma acţiunii, s-a reuşit reţinerea unei persoane, un cetăţean român, iar la cercetarea terenului au fost descoperite 48 colete ambalate în folie de culoare neagră. Cu ajutorul câinelui de urmă, a mai fost descoperit şi reţinut un cetăţean ucrainean.

    Contrabandişti agresivi
    Imediat, poliţiştii de frontieră din cadrul sectorului vecin, SPF Sarasău, judeţul Maramureş, au acţionat în sprijinul colegilor de la SPF Negreşti Oaş, reuşind interceptarea contrabandiştilor în apropierea frontierei cu Ucraina. Întrucât cei în cauză au devenit agresivi, atacându-i pe poliţiştii de frontieră cu bâte şi lemne, purtătorii de uniformă au executat, conform legii, 10 focuri de avertisment în plan vertical, reuşindu-se astfel imobilizarea şi reţinerea a doi cetăţeni ucraineni. Celelalte persoane au fugit pe teritoriul statului vecin, fapt pentru care au fost anunţate autorităţile de frontieră ucrainene, care au comunicat că, în urma investigaţiilor, au reţinut trei cetăţeni ucraineni şi au depistat 15 colete cu ţigări.

    Ţigări în valoare de peste 200.000 lei
    Cele patru persoane reţinute de poliţiştii de frontieră români au fost conduse la sediul sectorului în vederea stabilirii identităţii. Cei patru contrabandişti sunt: Vasile S., în vârstă de 37 ani, domiciliat în judeţul Maramureş, I. H., în vârstă de 17 ani, Myhailovyci K., în vârstă de 25 ani, şi Ivanovyci P., în vârstă de 37 ani, ultimii trei fiind cetăţeni ucraineni.

    În urma inventarierii coletelor, a rezultat cantitatea de 24.000 pachete ţigări, marca Jin Ling, de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 214.000 lei, cantitate ce a fost ridicată în vederea confiscării. Cei patru bărbaţi sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat, urmând să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Negreşti Oaş cu propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

    Zona Negreştiului, preferată de contrabandişti
    Zona Negreştiului a devenit în ultima perioadă zona preferată a contrabandiştilor. Profitând de terenul accidentat, contrabandiştii preferă să acţioneze în special în apropierea localităţii Cămârzana. Capturile realizate de poliţiştii de frontieră în ultima jumătate a anului trecut confirmă din plin fenomenul. Au fost prinse în flagrant patru grupări, care au încercat să introducă în ţară peste 223.000 de pachete de ţigări, în valoare de aproape două milioane de lei.

    Contrabandiştii au devenit agresivi
    În fiecare din cele patru cazuri, contrabandiştii au încercat să fugă, profitând de terenul accidentat. De fiecare dată, poliţiştii de frontieră au fost obligaţi să folosească armamentul din dotare, trăgând focuri de armă în plan vertical, în încercarea de a-i opri. Până acum, contrabandiştii au încercat să scape, însă la acţiunea de luni au sărit la poliţiştii de frontieră cu bâtele. Precedentul fiind creat, există şanse mari ca de acum înainte contrabandiştii să se comporte violent faţă de poliţiştii de frontieră care îi depistează. Având în vedere uşurinţa cu care se pot procura arme în Ucraina, fenomenul poate deveni unul de-a dreptul îngrijorător.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE