More

    De pe băncile şcolii, pe patul de la Urgenţe

    toxi01

    Peste 40 de elevi de la Şcoala Gimnazială Odoreu au ajuns ieri la Urgenţe cu toxiinfecţie alimentară după ce se presupune că au consumat dintr-un lot de lapte cu probleme, lucru care, cel puţin până la examinarea acestuia în laborator, nu a fost confirmat. Copiii au început să se simtă rău, să aibă ameţeli, greaţă şi să devină palizi în pauza de la ora 10.00, după ce au consumat laptele. Aceştia au fost duşi la dispensarul din comună unde, după ce au fost consultaţi de cadrele medicale, s-a solicitat ajutorul Ambulanţei, care a transportat copiii la Unitatea de Primire Urgenţe. Autorităţile judeţene au intrat în alertă, la Spitalul Judeţean deplasându-se prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor. S-a luat măsura sistării distribuirii de lapte în toate şcolile din judeţ până la stabilirea cauzei toxiinfecţiei alimentare. La Şcoala Gimnazială Odoreu s-a deplasat şi o echipă a DSVSA Satu Mare care a luat probe din laptele consumat pentru a fi analizat în laborator. Copiii sunt în afara oricărui pericol, doar cinci dintre ei fiind internaţi la Secţia de Boli Infecţioase sub supraveghere medicală.

    Probleme apărute în pauza de la 10.00
    Primele probleme de la Şcoala Gimnazială din Odoreu au apărut în pauza de la ora 10 după ce elevii au consumat laptele şi cornul furnizat în şcoli în cadrul programului naţional. Primii afectaţi au fost câţiva elevi de clasa a VI-a. Diriginta clasei s-a adresat directorului şcolii, Livia Sarcă, afirmând că 12 elevi din clasa sa se simt rău după ce au consumat lapte. Directorul a trimis elevii la dispensarul din comună şi a anunţat conducerea Primăriei Odoreu. Între timp, numărul elevilor care aveau greaţă, vărsături şi au devenit palizi s-a înmulţit. “În prima fază au venit 12 copii. După aceea numărul s-a înmulţit. Toţi aveau senzaţia de greaţă, spuneau că-i doare burta, unii dintre ei au şi vomitat. Le-am acordat serviciul de prim-ajutor, după care au fost transportaţi la Urgenţe la Satu Mare”, ne-a declarat medicul de familie Lucia Vălean.

    După ce a verificat situaţia de la dispensarul medical, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a anunţat Serviciul Judeţean de Ambulanţă care a trimis la Odoreu mai multe autospeciale pentru a transporta copiii cu probleme la Unitatea de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean. 43 de copii au fost transportaţi cu ambulanţele la Unitatea de Primiri Urgenţe. Între timp, la şcoală s-au adunat zeci de părinţi care şi-au luat acasă copiii care nu prezentau simptome.

    toxi1

    Laptele consumat va fi analizat
    La Şcoala Gimnazială din Odoreu a ajuns, în scurt timp, o echipă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, coordonată de directorul Nicolae Dumuţa. Acesta a afirmat că vor fi luate probe de lapte consumat pentru a fi analizat la laboratorul instituţiei. “Vom face analize de laborator din toate loturile din care s-a consumat lapte. Se presupune doar că toxiinfecţia alimentară ar fi fost generată de lapte, dar încă nu avem această certitudine. Nu avem semnale că în alte şcoli din judeţ s-ar mai fi înregistrat astfel de cazuri”, a afirmat Nicole Dumuţa.
    O altă ipoteză vehiculată face referire la faptul că sunt copii care consumă diferite alimente şi sucuri de la chioşcurile şi magazinele alimentare din apropierea şcolii. Nici această variantă nu a fost confirmată sau infirmată de autorităţile sanitare.

    Copii aduşi în serii la Urgenţe
    Primii elevi din Odoreu au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean în jurul orei 11.00. În primă fază, au ajuns la spital 14 copii, după care au mai fost aduşi cu ambulanţele alţi 11. Copiii au vârstele cuprinse între 12 şi 14 ani, fiind elevi în clasele a V-a şi a VI-a. “Am băut lapte la şcoală şi a început să mă doară burta rău de tot”, ne-a declarat unul dintre copiii aduşi la UPU. “Copilul mi-a spus că laptele pe care l-a primit azi (ieri – n.r.) a avut un gust mai ciudat. Deşi prima oară n-a vrut să se atingă de el, totuşi l-a băut după ce a văzut că şi ceilalţi colegi îl consumă. Când am vorbit cu el, s-a plâns că îl doare burtica şi că îi vine să vomite. Sper să nu fie nimic grav”, ne-a declarat mama unui alt elev din Odoreu.

    Ambulanţele au continuat să aducă la Urgenţe elevi ai Şcolii generale din Odoreu, care prezentau cu toţii aceleaşi simptome: dureri de burtă şi stări de greaţă. Sala de aşteptare a Unităţii de Primiri Urgenţe a devenit neîncăpătoare pentru părinţii copiilor. Unii dintre ei aflaseră doar ca au copii la Spital. Speriaţi, părinţii au venit cu ce au putut la Spitalul Judeţean, sperând să nu fie vorba de ceva grav.

    Autorităţile judeţene, în alertă
    Autorităţile judeţene au intrat imediat în alertă, la Spitalul Judeţean sosind în scurt timp prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi vicepreşedintele Mircea Govor. Directorul medical al Spitalului Judeţean, Paula Mare, a arătat că starea generală a copiilor este relativ bună. “Deocamdată se impune temporizarea copiilor de la UPU, nu se impune internarea lor. Am identificat 30 de locuri libere la Infecţioase să putem interna copiii dacă va fi necesar şi vor veni alte cazuri. Starea lor generală este relativ ok. Copiii au dureri la burtă şi vărsături”, a declarat Paula Mare.

    Preşedintele Adrian Ştef a arătat că a dispus oprirea temporară a programului “Cornul şi laptele” în şcolile din judeţ până la identificarea cauzei infecţiei. “Am dispus urgent să oprim furnizarea consumului de lapte în şcolile din judeţ până când identificăm din ce lot a apărut această problemă, dacă laptele a fost de vină şi n-au consumat altceva aceşti copii. Am cerut spitalului să identificăm paturile libere pe toate secţiile, dacă apar copii şi din alte părţi ale judeţului să putem face faţă urgent. Colegii de la spital au spus că nu ar fi un caz grav, copiii primesc perfuzie, ce este necesar”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a felicitat Primăria comunei Odoreu pentru modul exemplar în care a acţionat în acest caz, respectiv pentru modul în care a organizat acordarea ajutorului copiilor ce prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară.

    Prefectul Eugeniu Avram a arătat că a sesizat Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru recoltarea de probe şi demararea unei anchete pentru stabilirea exactă a cauzei toxiinfecţiei. “Problema este să nu apară în tot judeţul. Legat de furnizorul de lapte, o să luăm măsuri. Ferească Dumnezeu să apară în tot judeţul, deocamdată nu am asemenea informaţii”, a declarat prefectul Avram.

    Cinci copii internaţi la Infecţioase
    O parte dintre copiii ajunşi la Urgenţe, în special cei care au avut vărsături, au fost puşi sub perfuzie pentru a fi rehidrataţi. După ce au fost stabilizaţi, copiii împreună cu părinţii lor au fost transportaţi în Odoreu cu microbuzele puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean. Totuşi, cinci dintre elevi au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, fiind plasaţi sub supraveghere medicală.
    În urma anchetei, inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au identificat lotul de fabricaţie din care a făcut parte laptele distribuit la Şcoala generală din Odoreu. Interesant este faptul că circa 18.000 de porţii din lotul respectiv au fost distribuite la alte şcoli din judeţul Satu Mare, dar şi la şcoli din judeţele învecinate, fără să se înregistreze alte situaţii precum cea de la Odoreu. DSVSA Satu Mare speră să stabilească sursa toxiinfecţiei alimentare în urma analizării în laborator a mostrelor prelevate de la Şcoala din Odoreu.

    Szasz Lorand

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE