More

    Grup infracţional destructurat de DIICOT Sălaj

    mascati

    Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Sălaj, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sălaj şi Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat luni 20 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Sălaj, Covasna, Maramureş şi Satu Mare, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale organizate, structurată pe mai multe paliere, specializată în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2008, membrii grupării au achiziţionat diferite produse în cantităţi foarte mari (materiale de construcţie, îngrăşăminte chimice, calculatoare, laptopuri, sisteme tip DVD, camere video etc.) de la mai multe depozite de pe raza judeţelor Sălaj, Cluj, Satu Mare, Bihor, Maramureş, Braşov, Prahova, pe care le-au plătit cu file cec sau bilete la ordin fără a avea acoperirea necesară. Ulterior, bunurile erau vândute de către o parte din membrii grupării altor membri ai acestui grup infracţional, care deţineau depozite şi care le comercializau pe piaţa neagră la un preţ de aproximativ 50% din valoarea reală a acestor bunuri.

    S-a stabilit faptul că societăţile folosite de către membrii grupării nu au desfăşurat niciun fel de activitate productivă sau comercială reală, acestea fiind înfiinţate sau preluate doar în scopul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune şi evaziune fiscală. Prejudiciul cauzat până în prezent este de 600.000 euro, fiind identificate 50 de părţi vătămate.

    Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost ridicate mai multe documente contabile, peste 40.000 euro, ştampile ale unor societăţi comerciale folosite pentru activitatea de inducere în eroare şi instrumente de plată.

    La finalul percheziţiilor un număr de 30 de persoane, dintre care două din judeţul Satu Mare, au fost conduse ieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj pentru audieri.

    Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Sălaj au dispus măsura preventivă a reţinerii faţă de 9 persoane, urmând a fi prezentate Tribunalului Sălaj cu propunere de arestare preventivă, au solicitat arestarea preventivă, în lipsă, pentru două persoane care s-au sustras urmăririi penale şi au dispus alte măsuri preventive faţă de două persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române. Menţionăm că persoanele cercetate în prezenta cauză beneficiază de garanţia legală şi constituţională a prezumţiei de nevinovăţie.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE