More

    Liceul Ortodox şi-a sărbătorit ieri hramul teologic

    teologul

    Liceul Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt” şi-a sărbătorit ieri hramul teologic Sfântul Grigorie Teologul. La sărbătoare a fost prezent PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, care a oficiat o Liturghie Arhierească în biserica “Sfântul Nicolae” din curtea liceului, alături de şase preoţi şi cinci diaconi, printre care protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, şi directorul şcolii, Gabriel Groza. Alături de cei peste 200 de elevi, cadre didactice şi credincioşi la slujbă au mai participat europarlamentarul Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, subprefectul Cristian Sasu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, viceprimarul Radu Roca, inspectorul şcolar general, Mariana Roman, inspectorul şcolar general adjunct, Claudiu Mondici, alţi invitaţi.

    Credinţa şi faptele bune duc la mântuire
    În timpul Liturghiei, PS Iustin Sigheteanu l-a hirotonit ca diacon, urmând ca mai apoi să fie hirotonit ca preot caritativ, pe teologul Marius Mihai Lazăr, propus de Ioan Socolan. În predica sa, făcând referire la pericopa evanghelică citită în care este descrisă vindecarea celor zece leproşi, PS Iustin Sigheteanu a atras atenţia credincioşilor că, pentru mântuire, credinţa este necesară dar nu suficientă, fiind nevoie şi de faptele bune prin care să îţi dovedeşti credinţa. “Din cei zece leproşi vindecaţi de Mântuitorul Hristos, doar unul s-a întors să-I mulţumească, şi nici măcar nu era iudeu, ci era samaritean. Acesta s-a preocupat nu numai de faptul că s-a vindecat trupeşte, dar şi de mântuirea sufletului său. Credinţa este necesară pentru mântuire, dar nu suficientă. Trebuie să fie urmată de fapte bune prin care să-ţi dovedeşti credinţa”, a mai spus episcopul.
    La finalul slujbei, PS Iustin Sigheteanu i-a înmânat primarului Dorel Coica distincţia Crucea Maramureşeană Voievodală, felicitând autorităţile locale pentru alegerea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ca protectori ai municipiului Satu Mare şi pe Sfântul Ioan Botezătorul ca protector al judeţului. Primarul a mulţumit pentru distincţia primită asigurând conducerea liceului că va avea tot sprijinul din partea Primăriei Satu Mare.

    Al doilea hram al şcolii
    PS Iustin Sigheteanu a mai arătat că prezenţa sa la Satu Mare se datorează sărbătoririi hramului teologic al Liceului Ortodox “Nicolae Steinhardt”, fiind vorba despre Sfântul Grigorie Teologul. “Sărbătoarea este pe data de 25 ianuarie, însă pentru această zi este programată la Baia Mare adunarea eparhială. De aceea am decis să vin azi la Satu Mare”, a mai spus PS Iustin Sigheteanu.
    Directorul unităţii şcolare, preotul Gabriel Groza, a mulţumit Prea Sfinţiei Sale pentru prezenţa sa în mijlocul elevilor, cadrelor didactice şi credincioşilor, pentru binecuvântarea acestora, precum şi autorităţilor locale şi judeţene pentru ajutorul acordat şcolii de-a lungul timpului. “Azi sărbătorim pentru prima dată hramul teologic al şcolii noastre şi este o zi de mare sărbătoare pentru noi”, a mai spus directorul şcolii. Sărbătoarea s-a încheiat cu o fotografie de grup şi vizitarea liceului.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE