“Nu văd niciun stat european care să accepte autonomia pe criterii etnice”

Filed under: Locale,Politic |

cover-3

Gazeta de Nord-Vest a realizat la începutul acestui an un interviu cu europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, care şi-a petrecut sărbătorile de iarnă în judeţul Satu Mare. Întrebările au vizat în principal probleme de geostrategie, având în vedere pregătirea pe care europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, care a ocupat funcţia de ministru al Apărării Naţionale în Guvernul Năstase, o are în domeniu. De asemenea, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu a răspuns şi unor întrebări legate de situaţia din judeţul nostru.

GNV: – Cum apreciaţi decizia Ucrainei de suspendare a lucrărilor la acordul de asociere cu UE?
Ioan Mircea Paşcu: – Geopolitic, decizia care stătea în faţa Ucrainei era de a se rupe de Rusia şi de a se asocia Europei, ori de a rămâne în continuare în sfera Rusiei. Douăzeci de ani de “independenţă” nu au adus cu ei şi o reorientare decisivă a Ucrainei dinspre Rusia – faţă de care şi-a căpătat independenţa politică atunci când domina URSS – spre Europa, reorientare care ar fi putut oferi temelia unei decizii de desprindere. În plus, nici Europa nu se află într-un moment care să îi permită să preia satisfacerea nevoilor mari şi urgente ale Ucrainei, ceea ce, cuplată cu abordarea inevitabil birocratică din partea acesteia (vezi cum funcţionează Uniunea) a întregii chestiuni, au condus la decizia Ucrainei de a rămâne – cel puţin deocamdată – în sfera Rusiei.

GNV: – Ce efect ar putea avea această decizie asupra raporturilor dintre România şi Ucraina, respectiv asupra minorităţii române din Ucraina?
Mircea Paşcu: – Cred că lucrurile vor continua ca şi până acum, deoarece raporturile Ucrainei faţă de minorităţi nu au cum să se modifice în bine, căci presiunea schimbării lor pentru a satisface criteriile UE se va diminua.

GNV: – Ce impact ar putea avea asupra ţării noastre tulburările din Ucraina, care riscau să degenereze într-un război civil?
Mircea Paşcu: – Dacă ne referim la acţiunile de protest ce au urmat anunţării deciziei de a nu semna cu UE, acestea, după cum vedem, se estompează. Dacă însă avem în vedere un viitor mai larg, orice se va întâmpla la cel mai mare vecin al nostru sau legat de acesta ne poate afecta, fie într-un sens, fie în altul, în funcţie de caracterul pozitiv sau negativ al unor atari schimbări.

GNV: – Ce înseamnă pentru România scutul antirachetă de la Deveselu? Cum apreciaţi reacţia Rusiei vizavi de începerea lucrărilor la scutul antirachetă de la Deveselu?
Mircea Paşcu: – Pentru România scutul antirachetă reprezintă, pe de o parte, o contribuţie la apărarea naţională şi a celorlalţi aliaţi din Europa, iar pe de alta, o contribuţie importantă la întărirea relaţiilor bilaterale cu Statele Unite. Tocmai acest din urmă aspect cred eu că îi deranjează şi enervează cel mai mult pe decidenţii moscoviţi.

GNV: – Cum comentaţi încercările unor partide şi asociaţii maghiare din România de a obţine sprijinul forurilor europene în obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc?
Mircea Paşcu: – Problema nu este că încearcă obţinerea acestui sprijin, ci că obiectivul pentru care o fac nu este o valoare europeană generalizată. Nu văd niciun stat european care să accepte autonomia pe criterii etnice şi, ca atare, acest obiectiv nu va putea fi sprijinit de UE. Să luăm Spania, de pildă, deşi se află într-un moment critic, iar componentele sale interne încearcă să se depărteze de Madrid, UE nu mişcă niciun deget pentru a le sprijini. Dar, desigur, în cazul Cataluniei, de pildă, nu există o altă Catalunie în afara graniţelor Spaniei, în timp ce pentru comunităţile maghiare din România, Slovacia şi Serbia există o Ungarie care, în funcţie de orientarea guvernului care o conduce, sprijină mai mult sau mai puţin încercările autonomiste ale acestora, în ţările ai căror cetăţeni sunt.

GNV: – Cum apreciaţi instigările unor politicieni din Ungaria vizavi de problema autonomiei Ţinutului Secuiesc?
Mircea Paşcu: – Instigările sunt marca extremismului şi dovedesc clar orientarea actualei conduceri maghiare, care, aşa cum a fost apreciat de atâtea ori la nivelul Parlamentului European, încalcă valori europene fundamentale fără să clipească.

GNV: – Cum comentaţi aplicarea legii dublei cetăţenii de către Ungaria? Există riscul ca invocând numărul mai mare de cetăţeni obţinuţi pe baza acestei legi, autorităţile din Ungaria să ceară creşterea numărului de europarlamentari pentru ţara lor?
Mircea Paşcu: – Acordarea dublei cetăţenii de Ungaria a urmărit, între altele şi la fel cu regimul Băsescu, scopul lărgirii bazei electorale interne. Legat de numărul de europarlamentari, lucrurile s-au tranşat deja în Parlamentul European. Ca urmare a intrării Croaţiei, 12 state pierd câte un deputat – inclusiv Romania – în timp ce alţii rămân cu câţi aveau. Ungaria nu îşi creşte cota. Ce se va întâmpla la alegerile din 2020, este altă problemă.

GNV: – Cum apreciaţi faptul că europarlamentarii Jobbik din Ungaria îşi deschid fără probleme birouri în România, inclusiv la Satu Mare, şi chiar în Ucraina?
Mircea Paşcu: – Deschiderea unor asemenea birouri de europarlamentar pe teritoriul altor state nu se poate face fără acordul autorităţilor din statul respectiv.

GNV: – Ce părere aveţi despre situaţia judeţului Satu Mare în guvernarea USL? Cu ce impresii aţi rămas în urma recentei vizite în judeţul nostru?
Mircea Paşcu: – Eu vin curent în Satu Mare şi nu am perspectiva necesară să fac o astfel de apreciere de ansamblu. Ştiu, însă, că aici USL funcţionează fără tensiunile întâlnite în alte părţi. Ideea centrală este ca judeţul să pregătească cât mai multe proiecte serioase şi eligibile, pentru a putea beneficia de fondurile puse la dispoziţie de Guvern şi UE. A sta cu mâna întinsă la mila “centrului” este o atitudine depăşită şi, deci, neproductivă. Astăzi, mai mult ca oricând, iniţiativa este la nivelul autorităţilor judeţene şi locale, care trebuie să pună pe picioare asemenea proiecte.

GNV: – Doriţi să le transmiteţi un mesaj sătmărenilor?
Mircea Paşcu: – Să continue pe drumul pe care s-au angajat, să rămână serioşi în continuare şi să se bucure de noul an.

A consemnat Szasz Lorand

5 Responses to “Nu văd niciun stat european care să accepte autonomia pe criterii etnice”

 1. de acea plateste romania cel mai scump gazul rusesc peste 500 USD ca suntem aliati USA care nu face nimic pt. romania

  guru
  16/01/2014 at 08:41
  Reply

 2. Modestia, lupta pentru putere si lipsa de reactie a celor din conducerea Romaniei la astfel de actiuni ale ungurilor va facilita pana la urma obtinerea acestei autonomii…in Romania nici o instituţie abilitată a statului nu a luat atitudine împotriva acţiunii cu profound caracter sfidător şi scop iredentist
  Să fie oare calculul politic mai important ca stabilitatea ţării?

  ciprian
  16/01/2014 at 10:39
  Reply

 3. Autonomii teritoriale formate pe criterii etnice, sau autonomii teritoriale care au primit şi lărgite prerogative etnice există în Europa în număr de 19. La acestea se pot adăuga după preferinţă şi cele 15 republici autonome formate pe criterii etnice de pe teritoriul european al Federaţiei Ruse (Adigea, Başchiria, Cecenia, Inguşetia, Ciuvaşia, Dagestan, Tatarstan, Kabardino-Balchiria, Calmâchia, Karaciai-Cerchezia, Karelia, Republica Komi, Mari El, Mordovia, Udmurtia).
  Belgia:-Autonomia germanilor din Valonia– minoritatea protejată: germanii
  Danemarca:-Insulele Feroe – minoritatea protejată: feroezii
  Finlanda:• Insulele Aland – minoritatea protejată: suedezii
  Italia:-Tirolul de Sud – minoritatea protejată: germanii tirolezi, ladinii
  -Vallée d’Aoste – minoritatea protejată: francezii, provensalii
  Rep. Moldova:-Găgăuzia – minoritatea protejată: găgăuzii
  Serbia:-Voivodina – minoritatea protejată: maghiarii, românii, slovacii, coraţii, rusinii
  Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:- Scoţia (detalii pe pagina Wikipedia ) – minoritatea protejată: scoţienii
  -Ţara Galilor (Wales) – minoritatea protejată: galezii
  -Irlanda de Nord – minoritatea protejată: irlandezii, Ulster Scots
  – Insula Man – minoritatea protejată: manxii
  -Insula Guernsey – minoritatea protejată: guernésiais, francezii
  -Insula Jersey – minoritatea protejată: jèrriais, francezii
  Nu inteleg,totusi de ce comentariul meu pe aceasta tema ,a fost sters.Pe cine deranjeaza acest comentariu?.

  paul
  16/01/2014 at 12:34
  Reply

 4. Si in completarea comentariilor mele neplacute ptr.voi va comunic ca premierul Moldovei,I.Leanca acorda autonomie Transnistriei dupa modelul Catalan.Se vede de la o posta ca nu v-au placut comentariile mele.

  paul
  16/01/2014 at 17:24
  Reply

 5. Paul, istoriile sunt foarte diferite. Si modul de a pune problema este diferita. De fapt ungurii nu vor autonomie ci iesirea de sub autoritatea statului roman.

  agbeata iftode
  17/01/2014 at 19:19
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *