More

    Numărul cazurilor de trichineloză s-a înjumătăţit

    trichiIncidenţa trichinelozei la porcii sacrificaţi în cursul anului 2013 a scăzut la jumătate faţă de anul precedent. Asta în timp ce numărul examenelor trichineloscopice s-a dublat anul trecut comparativ cu 2012. Cele mai bune rezultate în acest sens au fost înregistrate în comuna Odoreu, unde focarele de infecţie au fost eradicate aproape complet în urma unei campanii ample de deratizare.

    Peste zece mii de examene trichineloscopice
    În cursul anului 2013, în judeţul Satu Mare au fost efectuate 10.431 de examene trichineloscopice, potrivit celor afirmate de directorul adjunct al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, Dumitru Pintea, ceea ce înseamnă că cel puţin atâţia porci au fost sacrificaţi. “În mod normal, numărul total al porcilor sacrificaţi este cu circa 40 – 50% mai mare decât numărul examenelor trichineloscopice, ceea ce înseamnă că, anul trecut, în judeţ au fost sacrificaţi circa 15.000 de porci”, a precizat Pintea. Demn de remarcat că, faţă de anul 2012, când au fost efectuate doar 4.240 de examene trichineloscopice, numărul acestora s-a dublat, ceea ce, după părerea oficialului DSVSA, a crescut şi responsabilitatea celor care sacrifică porci în preajma sărbătorilor de iarnă.
    Dacă numărul examenelor trichineloscopice s-a dublat, îmbucurător este faptul că a scăzut la jumătate numărul cazurilor de trichineloză depistate pe raza judeţului Satu Mare. Astfel, dacă în 2012 au fost depistate 80 de astfel de cazuri, din care circa 30 doar în comuna Odoreu, anul trecut au fost depistate doar 42 de astfel de cazuri.

    Deratizare reuşită la Odoreu
    Potrivit directorului adjunct Dumitru Pintea, cea mai semnificativă scădere a numărului de cazuri de trichineloză anul trecut s-a înregistrat la Odoreu, unde în 2013 au fost înregistrate doar două astfel de cazuri, din care doar unul în ultimele două luni ale anului, faţă de cele aproape 30 înregistrate în 2012. “Acest lucru s-a datorat unei ample campanii de deratizare a teritoriului care s-a executat aici şi care a avut, din câte se pare, efect. Ne îngrijorează ce se întâmplă la Berveni, unde în acest an au fost înregistrate şase cazuri. Vom face o deplasare la faţa locului să vedem care sunt cauzele”, a mai precizat Pintea.
    Primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a precizat că măsura de deratizare a fost foarte benefică pentru locuitorii comunei. “Datorită faptului că fosta groapă de gunoi a fost foarte aproape de comuna noastră, după închiderea acesteia am fost practic invadaţi de rozătoare, lucru care a dus la creşterea numărului cazurilor de trichineloză. Astfel că, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor am luat decizia de a deratiza teritoriul, ceea ce a dus la scăderea semnificativă a trichinelozei. O amplă campanie vom demara şi în acest an având ca obiectiv eradicarea totală a acestei boli de pe raza comunei noastre”, a mai declarat primarul Dumitru Pop.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE