More

    Pacienţii se bucură de condiţii europene la Spitalul Judeţean

    caserola01

    Începând de sâmbătă, bolnavii internaţi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare beneficiază de un sistem modern de servire a hranei, care asigură nu doar protecţie maximă alimentelor consumate, dar şi posibilitatea individualizării hranei servite în spital. Altfel spus, mâncarea nu mai este transportată în oale şi cratiţe ciobite ori de aluminiu coclit, ci în caserole, compartimentate pentru trei feluri de mâncare şi care păstrează mâncarea caldă. Astfel, zilnic se asigură în jur de 700 de porţii, mâncarea fiind preparată în funcţie de cele 25 de diete. Preţul mediu al unui meniu este de 7 lei, dar în unele cazuri poate ajunge şi la 11 lei. Anunţul a fost făcut sâmbătă de către preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef şi Mircea Govor, alături de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă, Erica Venemozer.

    Metode occidentale la Spitalul Judeţean
    Metoda, folosită cu succes în spitalele din Occident, este o investiţie realizată de firma de catering care asigură hrana pacienţilor, la solicitarea şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare şi a conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă. “Am mai făcut un pas foarte mare pentru a putea asigura condiţii optime, la nivel european, pentru pacienţii din sistemul medical sătmărean. În momentul în care asigurăm deja în caserole de unică folosinţă mâncarea şi avem şi tacâmuri de unică folosinţă, eu zic că am reuşit deja să facem un pas mare în a putea să finalizăm strategia pe care ne-am propus-o noi, Consiliul Judeţean, să asigurăm condiţii hoteliere pacienţilor din Spitalul Judeţean Satu Mare. Va trebui să fim atenţi la porţii. Vrea, nu vrea firma de catering, în acest moment porţionăm mâncarea forţat în caserole. Deci putem să cântărim, putem să verificăm cantitatea de carne, garnitura şi acum zic că vom putea altfel să ne prezentăm”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef.

    Cheltuieli mai mici, calitate net superioară
    Preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că vor scădea automat o serie de cheltuieli şi va creşte automat calitatea serviciilor oferite către pacienţi. “Dar de mult aveam în intenţie de a putea schimba acele condiţii total neigienice în care se servea până acum mâncarea. Este un pas important. Din acest moment aşa se vor servi alimentele în Spitalul Judeţean de Urgenţă, în sistemul de sănătate sătmărean. Preocuparea Consiliului Judeţean este să putem să asigurăm cât mai repede pacienţilor din sistemul de sănătate condiţii cât mai bune, astfel încât să putem să degrevăm cadrele medicale, infirmierele şi îngrijitoarele. Cheltuielile scad automat. Toate farfuriile, tacâmurile trebuiau curăţate, igienizate şi trebuiau pregătite pentru următoarea masă. În acest moment vom putea scădea costurile şi la materialele de curăţat, la tot ce foloseam pentru ca să putem să pregătim următorul meniu. Am pregătit acest moment încă de anul trecut şi uitaţi că am ajuns şi în acest punct”, a conchis Adrian Ştef.

    CJ continuă investiţiile în sănătate
    Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, a declarat că în următoarea lună vor fi întreprinse lucrări masive de reabilitare a secţiilor aflate în curs de modernizare, astfel încât să nu se mai repete situaţii de genul celei identificate la o aripă a Secţiei interne. “Vă asigur că la Spitalul Judeţean această măsură era deja luată. Am discutat recent cu doamna manager şi cu doamnele directoare, împreună cu tot aparatul spitalului şi cu personalul medical ca vom face în aşa fel încât să nu mai fie probleme la Spitalul Judeţean. Şi vă asigur că suntem în stare să stăpânim lucrurile şi într-o lună de zile nu veţi mai recunoaşte Spitalul Vechi, fiindcă vor fi renovate şi acolo secţiile, ceea ce a mai rămas de reabilitat. Un an nou începe cu dreptul din punctul de vedere al Consiliului Judeţean şi vom continua tot anul pentru a finaliza ceea ce ne-am propus. Sunt mult mai multe lucruri bune decât acelea rele şi întotdeauna trebuie puse în balanţă. Dacă lucrurile pozitive sunt mai multe decât cele negative înseamnă că există şi loc de a fi scuzaţi, pentru că avem intenţii foarte bune”, a arătat Mircea Govor.

    Gata cu găleţile
    Managerul Spitalului Judeţean, Erica Venemozer, s-a arătat extrem de mulţumită de faptul că a scăpat de coşmarul servirii alimentelor din găleţi. “Acesta este un vis împlinit pentru mine, de mult am visat să nu mai văd găleţi pe cărucioare ci caserole. Firma de catering asigură prestaţia pentru că era prevăzut în contract. Am apelat la dânşii pentru a porţiona mâncarea şi pentru a le pune în caserole. Bineînţeles, aşa vom putea verifica mult mai bine porţiile, căci nu vor mai fi date în vrac. Sunt sigură că şi calitatea alimentelor va fi mai bună”, a precizat managerul Spitalului Judeţean. Erica Venemozer a mai ţinut să sublinieze faptul că: “Ar trebui să ne gândim cât ne-ar costa partea de materiale de curăţenie, cât ne-ar costa timpul alocat de către infirmierele noastre pentru a porţiona şi servi mâncarea iar astfel nu puteau sta lângă pacienţi. Pacienţii au nevoie de infirmiere şi pierdeau mult timp în bucătărie spălând vesela”.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE