More

    Partidul Jobbik caută adepți și în Salaj

    Vin alegerile și în Ungaria

    Partidul Jobbik din Ungaria a deschis o filială și în județul Salaj, scopul declarat oficial fiind acela ”de a comunica problemele minorităţii maghiare din România către Ungaria”.
    Prezent la Zalău cu puține zile în urmă, Szavay Istvan, președintele pentru organizațiile ungurești din afara granițelor Ungariei din cadrul partidului Jobbik (Dreapta) și-a început campania electorală de căutare de noi membri, el fiind însoțit de Torkos Zoltan Șandor, președintele organizației județene Sălaj a partidului de extremă dreaptă Jobbik. Partidul are o reprezentare de 10% în Parlamentul Ungariei, iar în Sălaj sunt deocamdată doar vreo 15 membri.
    Conform documentărilor ulterioare, apropierea alegerilor parlamentare din țara vecină, Ungaria, au făcut ca partidul Jobbik să își deschidă filiale în mai multe județe din Ardeal. Viitoarele alegeri parlamentare de la Budapesta vor avea loc în aprilie sau în mai, data exactă nefiind încă stabilită. Acestea sunt primele alegeri la care pot să voteze şi acei cetăţeni de etnie maghiară care au cerut şi au primit cetăţenia ungară. Din câte se pare în toate județele unde are filiale, partidul va organiza campanii electorale.
    Partidul Jobbik și orientarea sa
    Jobbik este un partid politic ungar care se definește pe sine ca fiind în mod fundamental conservator, patriotic și creștin. Potrivit wikipedia.ro, formațiunea luat naștere dintr-o sciziune a Partidului Dreptății și Vieții (MIÉP). Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) se definește ca o formațiune care insistă asupra apărării identității istorice, creștinismului, familiei și culturii maghiare, precum și autoritarismului. Urmărește să apere mediul înconjurător și agricultura maghiară. Partidul Jobbik se declară contra „liberalismului sălbatic” și contra comunismului. Mișcarea denunță nedreptatea socială și cere o reprimare susținută a criminalității, atribuită țiganilor (romilor). Partidul consideră că situația demografică a Ungariei este gravă, pe punctul de a amenința supraviețuirea țării. Este brațul politic al miliției paramilitare Garda Maghiară. Potrivit partidului Jobbik, învățământul moral și educația religioasă nu trebuie separate. Astfel, partidul Jobbik se opune avortului, în numele vieții umane și al demnității. Partid eurosceptic, antisemitic, antiimigrație, oponenții săi îl califică drept xenofob, această xenofobie fiind îndreptată mai ales contra țiganilor (Sinti și Roma) și contra evreilor.
    Formațiunea este populară printre studenți și tineri
    Cu 47 de locuri din cele 386 în Parlamentul maghiar şi alte trei în cel european, Jobbik a arătat în ultimii ani că este pe un val ascendent. Potrivit gandul.info, influenţa şi capitalul de imagine câştigate de formaţiune au devenit, în ultimii ani, motiv de îngrijorare pentru comunitatea europeană. Mesajele antisemite promovate de gruparea care dispune de propriile forţe paramilitare sunt privite cu nelinişte, în special de comunitatea evreiască. Partidul este însă deocamdată la doar 12% din legislativ şi nu are un cuvânt în ceea ce priveşte guvernarea.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE