20 June 2018

Peste 700 de pensionari sălăjeni au popriri pe pensie

Filed under: Actualitatea Salajeana |

Sute de pensionari din judeţul Sălaj primesc pensii mai mici din cauza popririlor care le sunt aplicate pe pensii. Numai în luna decembrie a anului trecut, funcţionarii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Sălaj au pus popriri pe pensiile a 715 persoane. Potrivit CJP Sălaj, banii le sunt reținuți fie pentru taxele datorate statului, fie pentru rate la CAR sau la bănci. Există însă și cazuri în care pensionarul căruia i se face poprirea a fost girantul cuiva, iar persoana pe care a ajutat-o se află în imposibilitate de a-şi mai plăti datoria.

În ultimele 3 luni ale anului trecut, numărul celor care au avut probleme a crescut. Dacă în luna octombrie au avut popriri pe pensii 700 de sălăjeni, în luna noiembrie numărul pensionarilor cu popriri pe pensie a crescut la 708, iar în luna decembrie a ajuns la 715 de persoane. Conform CJP Sălaj, numai în luna decembrie 2013, valoarea totală a popririlor a fost de peste 105.000 lei.

Conform prevederilor legale în vigoare, reţinerile din pensie se fac, eşalonat, într-un cuantum ce nu poate depăşi o treime din pensia datornicului, în cazul unui singur debitor. În cazul în care pensionarul are datorii în mai multe locuri, poprirea poate ajunge la maxim 50% din valoarea pensiei.

Iulian Duma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *