More

    Peste 73.000 de vizitatori la Muzeul Judeţean

    muzeu

    Muzeul Judeţean Satu Mare a înregistrat în anul trecut un număr de 73.307 de vizitatori plătitori şi neplătitori, adică o creştere cu 3.695 faţă de anul 2012, se arată în bilanţul prezentat ieri în cadrul unei conferinţe de presă de directorul Liviu Marta şi directorul adjunct Radu Ardelean. Cel mai vizitat obiectiv a fost Muzeul Municipal Carei, care a fost vizitat de 36.100 de persoane, urmat de Muzeul de Istorie cu 15.308, Muzeul de Artă cu 7.382 şi Muzeul din Tăşnad cu 2.668 de persoane.
    Principalele obiective realizate pe anul 2013 au fost: expoziţii de anvergură naţională şi internaţională în proporţie de 75%; cercetări arheologice de la Medieşu Aurit şi Supur realizat 100%; restaurare Monument Carei – 100%, amenajare acces persoane cu dizabilităţi Bobald – 100%. Alte obiective propuse pe 2013 şi realizate în totalitate au fost: restaurarea caselor memoriale Ady Endre şi Vasile Lucaciu, precum şi amenajarea cuptoarelor dacice. În ceea ce priveşte publicaţiile Muzeului Judeţean, acestea au fost editate în proporţie de 40%.
    În cursul anului 2013, Muzeul Judeţean Satu Mare a organizat 57 de expoziţii, cea mai vizitată fiind expoziţia de arme medievale de la Sibiu, prezentată la Carei, cu peste 10.000 de vizitatori. O altă expoziţie cu mare succes la public a fost “Dacii, celţii şi vandalii”, care a pornit din Germania, după care a ajuns şi în România, municipiul Satu Mare numărându-se printre localităţile itinerante.
    Conducerea Muzeului Judeţean Satu Mare a stabilit următoarele obiective pentru anul 2014: reabilitarea Muzeului de Artă – etajul 2, restaurarea picturilor expoziţiei de artă, extinderea muzeului Bogdand, amenajarea casei Măriuş, cercetări arheologice. Alte obiective majore propuse pentru 2014 sunt realizarea unor expoziţii de anvergură naţională şi internaţională, amenajarea expoziţiilor la casele memoriale Ady Endre şi Vasile Lucaciu, respectiv la cuptoarele dacice de la Medieşu Aurit, schimbarea acoperişului la Călineşti Oaş şi creşterea numărului de vizitatori prin realizarea unor expoziţii tematice pentru elevi.
    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE