22 July 2018

Prelevare de organe la Satu Mare!

Filed under: Locale |

organe

Ministerul Sănătăţii a acreditat, la finele anului 2013, 30 de unităţi sanitare cu paturi pentru activităţile de prelevare de organe, ţesuturi şi celule, se arată într-un comunicat al ministerului. Printre aceste spitale acreditate se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, alături de cele din Bucureşti şi din judeţele Sibiu, Timiş, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Covasna, Harghita, Cluj, Braşov, Dolj, Iaşi, Suceava, Bacău, Tulcea, Prahova, Brăila, Argeş, Bihor, Maramureş, Sălaj, Galaţi, Arad, Constanţa şi Mureş.

Potrivit directorului de îngrijiri medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare, dr. Paula Mare, unitatea spitalicească sătmăreană a fost acreditată în luna decembrie a anului trecut. “La Satu Mare pot fi prelevate pentru transplant orice organe cu condiţia ca donatorul, sau după caz membrii familiei acestuia, să fie de acord”, a precizat Paula Mare. Coordonatorul unităţii de prelevare de organe, ţesuturi şi celule de la Satu Mare este dr. Vitalie Moroşanu, ajutat de şeful secţiei ATI, dr. Aurel Lupşa şi medicul Traianela Ionescu. De altfel, dr. Paula Mare a mai afirmat că în cursul anului trecut la Satu Mare a fost efectuată o prelevare de ficat şi una de rinichi de la un pacient aflat în incompatibilitate cu viaţa.

Sătmărenii care doresc să doneze organe o pot face după ce se vor înscrie în “Registrul Naţional al donatorilor de organe” care va fi elaborat în cursul acestui an. “Practic va fi o bancă de date a celor care vor dori acest lucru, iar cei înscrişi vor deveni oficial donatori de organe”, a mai precizat Paula Mare.
Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *