More

    Rusia sporeşte supravegherea bloggerilor

    5

    Serviciul însărcinat cu securitatea Kremlinului (FSO) va consolida supravegherea bloggerilor critici la adresa puterii ruse, echipându-se cu un sistem care creează baze de date şi furnizează situaţii zilnice, scrie ziarul Izvestia în ediţia de vineri.

    Cotidianul, care citează o sursă apropiată serviciului, subliniază că sisteme de supraveghere există deja, dar că administraţia a decis “să nu piardă timpul, ci să încredinţeze această parte de activitate unor informaticieni profesionişti”.

    O licitaţie a fost lansată în vederea echipării unui sistem centralizat de culegere de informaţii publicate pe Internet, cu un buget de maximum 31,8 milioane de ruble (aproximativ 700.000 de euro), precizează Izvestia.

    Obiectivul este de a crea o bază de date cu cetăţeni care au o opinie “negativă” despre putere şi de a furniza o situaţie zilnică a postărilor despre preşedinte, administraţia acestuia, premier sau opoziţie, adaugă ziarul.

    Sursa contactată de Izvestia oferă asigurări că nu este vorba despre “strângere a şurubului”, ci de a “anticipa” anumite incidente, prin detectarea dinainte a organizării unor acţiuni de protest.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE