18 June 2018

Sătmărenii au sărbătorit Anul Nou pe stil vechi în Ucraina

Filed under: Locale |

delegatie

Schimburile culturale dintre sătmăreni şi ucrainenii din raioanele vecine judeţului nostru, Vinogradov şi Hust, au deja o frumoasă şi rodnică tradiţie. Cu această ocazie, o delegaţie sătmăreană reprezentativă pentru cultura judeţului compusă din directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Satu Mare, Felician Pop, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, Robert Laszlo, şefa secţiei de Artă a Muzeului Judeţean, Liuba Horvat, primarul comunei Medieşu Aurit, Silviu Zetea, consilierul primarului Zetea şi realizator de emisiuni folclorice la Nord Vest TV, Marius Chiş, cântăreţul de muzică populară Petrică Mureşan, cantautorul de muzică folk George Negrea şi realizatorul de la TV 1 Satu Mare, Vlad Crasnai, au efectuat o vizită la vecinii din Ucraina.

Întâlnire cu edilii ucraineni
Sătmărenii, ajunşi la Vinogradov, au avut o întâlnire cu vicepreşedintele administraţiei raionale, precum şi cu şeful Direcţiei Raionale de Turism şi Cultură, Sviatoslav Gal, buni prieteni ai sătmărenilor. Cu acest prilej, partea ucraineană a înaintat un document de intenţie de înfrăţire cu judeţul Satu Mare, spre a fi supus atenţiei conducerii judeţului. Tot cu acest prilej s-au pus bazele înfrăţirii comunei Veleatin cu Medieşu Aurit, şi se pregăteşte o altă înfrăţire între oraşul Ardud şi comuna Cerna, aflată în vecinătatea Veleatinului, dar în raionul Vinogradov. În staţiunea Trâmbiţa, oaspeţii au fost întâmpinaţi de oficialităţile locale, în frunte cu primarul Mihail Peticel şi directoarea şcolii, Jana Mikitiuk, şi care sărbătoreau atunci Revelionul şi Sfântul Vasile, pe stil vechi. După colindele gazdelor, a urmat apoi un recital folcloric susţinut de Petrică Mureşan, ale cărui melodii au fost apreciate la superlativ.

Concert sătmărean în Ucraina
La rândul său, folkistul George Negrea, acompaniat de Marius Chiş, şi-a prezentat cele mai recente melodii. Tânărul cantautor este foarte cunoscut la Veleatin, el bucurându-se de un uriaş succes, alături de Petrică Zele, la festivalul de muzică rock Velet, organizat în vara trecută, pe un deal din apropiere. În finalul manifestării, Felician Pop i-a felicitat pentru grija pe care localnicii o poartă pentru păstrarea tradiţiilor populare, evitând kitschurile cosmetizante. Locuitorii satului Veleatin susţin că sunt urmaşii lui Pintea Viteazul, chiar numele satului vine din cuvântul ”Velet” care înseamnă ”Viteazul”. Aici se organizează festivalul de muzică rock ”Velet”, dedicat celebrului haiduc. În zonă pot fi vizitate ”Pivniţa lui Pintea”, ”Bucătăria lui Pintea” iar în staţiunea vecină, Trâmbiţa, se află statuia lui Pintea Viteazul. Zona este una extrem de pitorească, iar peste deal, la aproximativ trei kilometri distanţă, se află Ţara Oaşului.

Pavel Prodaniuc

One Response to Sătmărenii au sărbătorit Anul Nou pe stil vechi în Ucraina

  1. Titlul ma induce in eroare!!!!.Am impresia ca a fost o sarbatoare de la care am lipsit.Ma intreb ,oare satmarenii sunt de etnie ucraineana?.

    paul
    21 January 2014 at 07:44
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *