Traficul devine din ce în ce mai aglomerat

Filed under: Locale |

trafic

Traficul auto din judeţul Satu Mare devine din ce în ce mai aglomerat, asta şi din cauza faptului că parcul auto este în creştere. Astfel, doar în cursul anului trecut, parcul auto din judeţ a crescut cu aproape 6.000 de autovehicule. Cum pe piaţa auto din judeţ tranzacţiile sunt foarte puţine, majoritatea dintre acestea fiind doar schimburi, singura explicaţie a creşterii numărului de autovehicule înmatriculate este faptul că acum maşinile second-hand sunt aduse din străinătate doar la comandă.

Peste 103.000 de vehicule
Potrivit datelor furnizate de şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Zamfir Moza, la finele anului 2013 în judeţ erau înmatriculate 103.135 de autovehicule, cu circa 5.900 mai multe decât la finele anului 2012, când în evidenţele instituţiei erau înregistrate ca înmatriculate 97.235 de autovehicule.
Interesant este faptul că deşi parcul auto a crescut, a scăzut însă numărul înmatriculărilor. Astfel, dacă în 2012 au fost înregistrate circa 14.000 de înmatriculări auto, în cursul anului trecut numărul acestor operaţiuni a fost de doar 12.653. Asta înseamnă că tranzacţiile pe piaţa auto sătmăreană sunt în scădere vertiginoasă. Tot anul trecut au fost înregistrate 6.443 de radieri din circulaţie.

Maşini aduse la comandă
În condiţiile în care tranzacţiile pe piaţa auto sunt în scădere, lucru dovedit şi de scăderea numărului de autovehicule înregistrate anul trecut, este interesant de văzut care sunt condiţiile care determină creşterea parcului auto din judeţ. Explicaţia este dată de un sătmărean care se ocupă cu aducerea maşinilor auto din străinătate. Astfel, dacă până acum cei care aveau astfel de preocupări aduceau maşinile din străinătate urmând ca apoi să le vândă dacă îşi găseau clienţi, acum maşinile sunt aduse doar la comandă. “Sătmărenii nu mai vor să-şi cumpere maşini deja înmatriculate sau aduse deja în România pentru că nu au încredere nici în kilometrajul de la bord, nici în felul în care acestea au fost îngrijite. Acum maşinile sunt aduse la comandă”, ne-a explicat sătmăreanul.

Acest lucru se face foarte simplu. Ori cumpărătorul îşi alege o maşină de pe internet şi solicită ca aceasta să-i fie adusă în ţară, ori solicită o maşină de o anumită marcă, la un anumit preţ şi la anumite caracteristici, iar samsarul i-o caută şi i-o aduce în ţară. “În acest fel câştigă toată lumea. Pe de o parte, eu nu rămân cu banii blocaţi într-o maşină până reuşesc să o vând, de multe ori durează chiar mai mult de un an, iar pe de altă parte, cumpărătorul are siguranţa că intră în posesia autoturismului dorit, nerulat în ţară, şi bine întreţinut”, a mai spus samsarul sătmărean. Preţul pentru care este adusă o maşină din străinătate este negociabil.

Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *