19 June 2018

Washingtonul a denunţat “barbaria” combatanţilor Al-Qaida care au preluat controlul asupra Fallujah

Filed under: Externe |

2

Statele Unite au anunţat sâmbătă că urmăresc “îndeaproape” situaţia din provincia irakiană Al-Anbar, unde oraşul Fallujah a fost preluat sub control de către combatanţi afiliaţi la Al-Qaida, condamnaţi de Washington pentru “barbaria” de care au dat dovadă, relatează AFP.

Departamentul de Stat s-a declarat “îngrijorat” în legătură cu tentativele Statului Islamic în Irak şi Levant (EIIL), filiala Al-Qaida în Irak, de “a-şi impune autoritatea atât în Siria, cât şi în Irak”.

“Toată lumea poate vedea barbaria de care dau dovadă împotriva civililor din Ramadi şi din Fallujah”, scrie într-un comunicat Marie Harf, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei americane.

“Un anumit număr de lideri tribali irakieni s-au revoltat în mod deschis faţă de EIIL”, continuă ea. “Colaborăm cu Guvernul irakian pentru a ajuta aceste triburi cu toate mijloacele posibile. Suntem de asemenea în contact cu liderii tribali din provincia Al-Anbar, care arată un mare curaj în lupta lor”, a adăugat ea.

“De asemenea, rămânem în contact cu liderii irakieni pentru a vedea cum îi putem ajuta să învingem inamicul nostru comun”, conchide ea.

Guvernul irakian a pierdut controlul asupra Fallujah, un oraş căzut în mâinile unor combatanţi afiliaţi la Al-Qaida şi în care forţele americane au suferit pierderi grele în faţa insurecţiei.

Potrivit unor oficiali, violenţele de la Fallujah, la 60 de kilometri vest de Bagdad, şi de la Ramadi, la 50 de kilometri mai la vest, s-au soldat cu 103 morţi vineri, dintre care 32 de civili, şi cu 65 de morţi sâmbătă, dintre care 55 de combatanţi afiliaţi la Al-Qaida.

Confruntări au izbucnit luni la Ramadi, după desfiinţarea unei tabere instalate de către protestatari antiguvernamentali, prezentate de către Guvern ca o “ascunzătoare Al-Qaida”. Violenţele s-au extins ulterior în oraşul Fallujah, aflat în apropiere.

Fallujah şi Ramadi au fost bastioane ale insurecţiei care a urmat invaziei americane a Irakului, în 2003.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *