22 April 2018

Zalăul se vrea un oraș al reciclării

Filed under: Actualitatea Salajeana |
Premiul cel mare, 12.000 euro
1
Municipiul Zalău îşi încearcă, pentru a doua oară, șansele în cadrul competiţiei naționale lansată de Eco-Rom Ambalaje și intitulată ”Oraşul Reciclării”. La concurs, care se va finaliza pe data de 30 iunie 2014, s-au înscris 32 de municipalități în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată  și anume Arad, Bacău, Brașov, București – Sectoarele 3 și 6, Cluj Napoca, Craiova, Deva, Drobeta Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.
Primăriile înscrise în competiție se vor lupta pe mai multe ”fronturi”: cel al calității serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniții” de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile și, în final, al celor mai mari cantități de deșeuri de ambalaje colectate.
”Obiectivul de reciclare, până în 2020, a 50% din deșeurile menajere este extrem de ambițios și nu trebuie perceput doar ca o obligație impusă României de Uniunea Europeană, ci reprezintă un baromentru al nivelului de curațenie și al calității mediului dar și al plus valorii create la nivelul locurilor de muncă și oportunităților economice din gestiunea deșeurilor și reciclării. Obligațiile ce derivă din aceste obiective revin autorităților locale și tuturor generatorilor de deșeuri, inclusiv populației. De aceea, rolul primarilor este să transmită comunităților pe care le conduc că protejarea mediului nu este o opțiune, ci un principiu de viață. Proiectul Orașul Reciclării este o formă creativă de a-i susține în această direcție și invit toate primăriile să lupte pentru orașul lor și pentru un viitor sustenabil, în care toate deșeurile generate ajung la reciclare și nu la depozitare”, a declarat Rovana Plumb, Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
După cele 6 luni de implementare a proiectului, câștigătorul va obține titlul de ”Orașul Reciclării” și marele premiu: o zonă eco wi-fi, un spațiu inedit de relaxare, 100% eco și cu acces liber la internet în valoare de 12.000 euro.
Acțiunea de selectare s-au înrolat 32 de primării, acestea urmând să se lupte pe mai multe „fronturi”: cel al calităţii serviciilor de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, al celor mai bune „muniţii” de conştientizare şi mobilizare a populaţiei pentru a separa deşeurile şi, în final, al celor mai mari cantităţi de deşeuri de ambalaje colectate.
La finalul celor şase luni, câştigătorul va obţine titlul de „Oraşul Reciclării” şi marele premiu – o zonă eco wi-fi, un spaţiu inedit de relaxare, 100 la sută eco şi cu acces liber la Internet, în valoare de 12.000 de euro. La ediţia de anul trecut s-au întrecut 20 de reşedinţe de judeţ, Zalăul a reuşit să colecteze peste 240 de tone de deşeuri, marele câştigător fiind desemnat municipiul Tulcea.
”Ne-am înscris în concurs pentru locuitorii municipiului Zalău şi putem câştiga doar dacă ne implicăm cu toţii. Putem avea până la urmă un dublu beneficiu – câştigarea premiului pus în joc de organizatori şi un mediu mai curat. Implicarea noastră, a tuturor, constă în colectarea selectivă a deşeurilor şi depunerea loc în punctele gospodăreşti, în containerele speciale pentru fiecare categorie de deşeu”, a precizat primarul Radu Căpîlnaşiu.
Iulian Duma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *