23 June 2018

Zeci de copii cu dizabilităţi premiaţi la concursurile judeţene şi naţionale

Filed under: Locale |

elevi

În sala mică a Consiliului Judeţean Satu Mare a avut loc ieri prezentarea bilanţului pe 2013 a Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CŞEI) Satu Mare, susţinut de conducerea instituţiei, în frunte cu directorul Viorel Balazs şi directorul adjunct Ramona Costin. În anul 2013, instituţia a desfăşurat 171 de activităţi spre deosebire de cele 105 din 2012. Instituţia este singura unitate şcolară din judeţ care asigură servicii de specialitate de tip educaţional terapeutic pentru copiii cu dizabilităţile: deficienţă auditivă, mentală, deficienţe asociate, precum autism şi sindromul Langdon Down. Totodată asigură asistenţă psihopedagogică adecvată pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale.
Astfel, din cei 181 de copii cu dizabilităţi, 124 au înregistrat progrese, 20 dintre aceştia au regresat, iar 37 au stagnat. Printre obiectivele realizate în 2013 în proporţie de 100% de conducerea instituţiei au fost: îmbunătăţirea continuă a calităţii actului educaţional terapeutic şi dezvoltarea personală a elevilor; îmbunătăţirea condiţiilor de instruire prin alocarea unui spaţiu, cel al fostei Şcoli nr. 13, situat pe strada Botizului; realizarea atelierului protejat pentru copiii cu autism de pe strada Ana Ipătescu nr. 24. Au crescut contractele de colaborare cu şcolile din ţară, respectiv şcoli din străinătate, instituţii publice şi contracte de voluntariat cu Strategia Naţională de Acţiune Comunitară (SNAC). Un alt obiectiv important a fost creşterea eficienţei terapeutice prin terapia asistată cu animale.
Elevii de la CŞEI Satu Mare au participat la numeroase concursuri judeţene şi naţionale, unde au obţinut 15 premii: premiul I, II, III, menţiune I, II, dar şi o medalie de aur, respectiv una de argint la Olimpiada Naţională Down – Retezat din cadrul Jocurilor Special Olympics Ediţia a XVII-a. Unul dintre cele mai importante obiective din 2014 este realizarea si derularea proiectului educaţional ,,Reuşim împreună”, având ca parteneri Consiliul Judeţean Satu Mare, Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Satu Mare, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare. Alte obiective constă în reabilitarea şi modernizarea centrului de pe strada Botizului; angajarea unui asistent medical, îmbunătăţirea continuă a calităţii actului educaţional terapeutic; dezvoltarea unor noi parteneriate; respectiv crearea condiţiilor asigurãrii unui numãr mai mare de activitãţi compensatoare şi/sau extracurriculare.
Pavel Prodaniuc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *