21 July 2018

Armata caută viitori ofițeri și subofițeri

Filed under: Locale |

armata

După intrarea României în NATO milităria nu mai este o obligaţie ci o profesie, pe care mulţi dintre tineri o respectă şi o doresc. În fiecare an Ministerul Apărării Naţionale scoate la concurs locuri atât pentru învăţământul liceal, în colegiile militare cât şi pentru cel postliceal, pentru formarea maiştrilor şi subofiţerilor. Ca să nu mai vorbim de numeroasele specialităţi ale instituţiilor de învăţământ superior militar. Oferta reprezintă o şansă şi pentru tinerii de etnie romă care pot beneficia de locuri speciale destinate doar pentru ei.

Aproape 900 de locuri disponibile
Astfel, în această perioadă Centrul Militar Judeţean Satu Mare desfăşoară activităţi de promovare a profesiei militare şi recrutare a candidaţilor pentru instituţiile militare de învăţământ liceal, postliceal şi universitar. Oferta de şcolarizare a Ministerului Apărării Naţionale în anul de învăţământ 2014-2015 pentru învăţământul militar liceal dispune de 360 locuri. Concret, 120 de locuri sunt disponibile la Colegiul Militar Liceal ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia, 120 de locuri sunt scoase la concurs la Colegiul Militar Liceal ,,Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, tot 120 locuri sunt declarate libere la Colegiul Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir” Breaza.

Pentru învăţământul militar universitar (formare ofiţeri) sunt disponibile 335 locuri, respectiv 167 de locuri la Academia Forţelor Terestre ,,Nicolae Bălcescu” Sibiu, 60 de locuri la Academia Forţelor Aeriene ,,Henri Coandă” Braşov, 25 de locuri la Academia Navală ,,Mircea cel Bătrân” Constanţa, 63 de locuri la Academia Tehnică Militară Bucureşti, respectiv 20 de locuri la Institutul Medico-Militar Bucureşti, din care 10 locuri la Târgu Mureş.

Pentru învăţământul militar postliceal (formare maiştri militari) sunt disponibile 194 locuri, respectiv 71 de locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre ,,Basarab I” Piteşti, 73 de locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene ,,Traian Vuia” Boboc, 50 de locuri la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale ,,Amiral I. Murgescu” Constanţa.

Condiţii de participare
La concurs pot participa cetăţeni români, băieţi şi fete, cu domiciliul stabil în România, astfel: pentru colegii militare liceale, elevii claselor a VIII-a, absolvenţi ai ciclului gimnazial în anul în curs, precum şi tinerii care să nu depăşească vârsta de 16 ani împliniţi în anul 2014; pentru învăţământul militar universitar şi postliceal, elevii claselor a XII-a şi a XIII-a, absolvenţi în anul acesta, şi absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat cu vârsta de cel mult 26 de ani (pentru piloţi 24 de ani), iar pentru maiştri militari cel mult 28 de ani împliniţi în anul 2014. Termenul pentru întocmirea, finalizarea şi depunerea dosarelor de candidat este 04.04.2014.

Pe durata studiilor se asigură gratuitate în ceea ce priveşte şcolarizarea, echiparea, cazarea, hrana, documentele de transport şi asistenţa medicală, iar la finalizarea acestora toţi absolvenţii sunt repartizaţi în cadrul Ministerului Apărării Naţionale.
Relaţii suplimentare referitoare la condiţiile de recrutare, întocmirea dosarului de candidat, probele de selecţie şi de admitere se pot obţine zilnic la Centrul Militar Judeţean Satu Mare, situat pe strada Petöfi Sándor, nr. 47.

Locuri speciale pentru romi la jandarmerie
Tinerii de etnie romă au şansa lor, aceştia beneficiind de locuri speciale în unităţile de pregătire. Astfel, conform celor declarate de preotul militar Cristian Silaghi, pentru tinerii romi din judeţul Satu Mare sunt disponibile trei locuri la Şcoala de Subofiţeri pentru Jandarmerie la care se mai adaugă două locuri la Academia de Poliţie. “Singura condiţie este să înveţe. Şcolarizarea este gratuită şi, apoi, au un loc de muncă asigurat. Candidaţii trebuie să aibă între 18 şi 25 de ani şi să aibă bacalaureatul”, a mai spus preotul militar.

Jandarmeria Satu Mare se ocupă de pregătirea candidaţilor astfel încât să le ofere o şansă în plus să promoveze examenul de admitere în aceste şcoli. Cei interesaţi, se pot înscrie zilnic, între orele 8.00 şi 16.00, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Satu Mare.

În cadrul unei şedinţe, prefectul Eugeniu Avram le-a solicitat liderilor romi din judeţ să identifice potenţialii candidaţi pentru aceste şcoli şi să-i îndemne să se înscrie la examenele de admitere în şcolile militare.

Ciprian Bâtea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *