More

    ATOP propune interzicerea defrişărilor în week-end

    atop

    Preşedintele Autorităţii Teritoriale pentru Ordine Publică (ATOP) Satu Mare, Pinter Jozsef, a prezentat în cadrul şedinţei de ieri o sesizare venită din partea Primăriei Homoroade. În sesizarea respectivă se arată că firmele care exploatează masă lemnoasă preferă să lucreze la sfârşit de săptămână pentru a ocoli achitarea taxelor pentru exploatarea drumurilor, respectiv pentru a putea tăia şi din alte suprafeţe de pădure decât cele câştigate la licitaţie pentru exploatare. Primarul comunei Homoroade, Simion Ardelean, cere sprijinul ATOP pentru a salva drumurile recent asfaltate din fonduri europene.

    Program special în păduri
    Întrucât în week-end primăriile nu au program de lucru, echipele de control ale Consiliului Judeţean nu sunt pe artere, iar poliţiştii nu sunt atât de prezenţi pe drumuri, preşedintele Pinter Jozsef a propus ca administratorii ocoalelor silvice, fie ele de stat sau private, să nu elibereze avize pentru lemne decât în zilele lucrătoare. Astfel, firmele câştigătoare a licitaţiilor pentru parchete forestiere nu vor mai tăia în voie şi copaci de pe parcelele vecine, a arătat Pinter.

    ATOP caută soluţii
    Legat de distrugerea drumurilor de către utilajele grele ale firmelor exploatatoare de parchete forestiere, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, a arătat că poliţiştii ar putea lua măsuri legale dacă ar fi montate indicatoare rutiere privind limitările de tonaj. Consilierul judeţean Alexandru Panea a propus ca Prefectura Satu Mare să impună cumva ocoalelor silvice să nu avizeze tăierile până când firmele nu vor achita primăriilor taxa de folosire a drumurilor de către utilajele de mare tonaj. Preşedintele ATOP, Pinter Jozsef, a arătat că cea mai bună soluţie ar constitui-o o mai bună colaborare între administratorii ocoalelor silvice şi primării. Astfel, ar putea fi rezolvată şi problema furturilor şi cea a distrugerii drumurilor. Administratorii ocoalelor silvice din judeţ vor fi invitaţi la următoarea şedinţă a ATOP pentru a-şi spune părerea vizavi de măsurile propuse.

    Szasz Lorand

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE