EKE falimentează Ocolul Silvic Satu Mare

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

padure

Ocolul Silvic Satu Mare suferă pierderi financiare majore din cauza Societăţii Carpatine Ardelene (EKE). În calitate de custode al Ariilor protejate râul Tur, în suprafaţă totală de aproape 21.000 de hectare, EKE refuză să avizeze exploatarea masei lemnoase din pădurea Noroieni. Pe lângă faptul că provoacă pierderi financiare Ocolului Silvic Satu Mare, prin măsurile sale, EKE pune în pericol sănătatea întregii păduri. În stejarii vechi de peste 140 de ani se înmulţeşte fără probleme o insectă dăunătoare, denumită croitorul copacilor. Societatea Carpatină Ardeleană nu numai că nu permite tăierea copacilor afectaţi, dar şi împiedică Ocolul Silvic să aplice tratamente chimice împotriva insectei dăunătoare. Astfel, pădurarii au ajuns între ciocan şi nicovală. Dacă nu iau măsuri împotriva croitorului stejarului pot fi acuzaţi de neglijenţă în serviciu, iar dacă încearcă să taie copacii bolnavi sau să-i trateze riscă să se aleagă cu plângeri penale din partea activiştilor EKE pentru nerespectarea regimului ariilor protejate.

EKE jonglează cu avizele pentru tăiere
Societatea Carpatină Ardeleană tratează Ariile protejate râul Tur ca şi pe propria-i moşie. Pe baza unui plan de management, care nu a obţinut aprobarea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, EKE refuză să avizeze exploatarea masei lemnoase din pădurea Noroieni. În condiţiile în care Ocolul Silvic este o unitate care se autofinanţează, această interdicţie produce pierderi financiare însemnate. “Societatea Carpatină Ardeleană refuză să permită exploatarea masei lemnoase, provocându-ne pierderi financiare. Au existat cazuri în care am fost nevoiţi să anulăm licitaţii întrucât nu am primit avizul pentru tăiere din partea societăţii. Am avut noroc că firma care a câştigat licitaţia nu ne-a acţionat în instanţă, solicitându-ne daune”, ne-a declarat directorul Ocolului Silvic Satu Mare, Vasile Oşan. Spre ghinionul Ocolului Silvic, nici EKE, nici bugetul statului nu compensează aceste pierderi financiare.

De ochii lumii, EKE a permis uneori exploatarea pentru anumite parcele de pădure. Însă termenul acordat Ocolului Silvic de Societatea Carpatină Ardeleană a fost mult prea scurt. Pădurarii au primit termene cuprinse între 14-20 de zile, astfel încât tăierile să nu poată fi realizate sub nicio formă.

Focare de infecţie în pădure
Din cauza restricţiilor impuse de EKE, în pădurea Noroieni se creează adevărate focare de infecţie cu insecte dăunătoare. De exemplu, în cadrul unităţii de producţie nr.1 Noroieni, la unitatea amenajistică 81, în suprafaţă de 12 hectare, Societatea Carpatină Ardeleană nu permite tăierea a 60 de exemplare de stejar, care au trecut de 140 de ani. Potrivit stasurilor în vigoare, stejarii se exploatează în jurul vârstei de 120 de ani. În unitatea amenajistică 81, cei aproximativ 60 de stejari au început să putrezească în picioare, devenind un adevărat focar de infecţie pentru pădure. Sub scoarţa lor au început să se înmulţească insectele dăunătoare, cum este gândacul numit croitorul stejarului. Aceste insecte atacă şi lemnul, scăzându-i valoarea. Dacă în momentul de faţă stejarii ar putea fi vânduţi la preţul de 400 lei/mc pentru cherestea, după ce vor fi ciuruiţi de gândaci preţul lor va scădea la 100 lei/mc, neputând fi utilizaţi pentru altceva decât pentru lemn de foc. Mai grav este faptul că insectele dăunătoare se pot răspândi şi la copacii mai tineri din parcelele învecinate, îmbolnăvindu-i. În aceeaşi situaţie se află şi alte loturi din pădurea Noroieni, pe care se află stejari de peste 120 de ani, loturi pe care EKE nu permite exploatarea.

Pădurarii, între ciocan şi nicovală
Angajaţii Ocolului Silvic Satu Mare sunt prinşi între ciocan şi nicovală. Prin fişa postului, sunt obligaţi să ia măsuri împotriva dăunătorilor de genul croitorul stejarului pentru a evita răspândirea lor pe suprafeţe mai întinse. Combaterea se face cu ajutorul unor substanţe chimice. În primăvara anului trecut, EKE a refuzat să dea aviz pentru combaterea dăunătorilor pe motiv că nu agreează substanţele folosite. Pădurarii au insistat întrucât substanţele folosite erau în conformitate cu prevederile legale, fiind cumpărate în urma unei licitaţii publice. Cu chiu, cu vai, Societatea Carpatină Ardeleană le-a permis să acţioneze împotriva insectelor dăunătoare.

Dacă ascultă de indicaţiile preţioase ale activiştilor EKE, pădurarii riscă să fie acuzaţi de neglijenţă în serviciu întrucât nu iau măsuri împotriva înmulţirii dăunătorilor. Dacă acţionează împotriva dăunătorilor precum croitorul stejarului, riscă să se trezească cu plângeri penale din partea Societăţii Carpatine Ardeleană pentru nerespectarea regimului ariilor protejate. O adevărată dilemă pentru pădurarii sătmăreni.

Interdicţiile favorizează defrişările ilegale
Modul în care EKE, un ONG ecologist, gestionează Ariile protejate râul Tur favorizează defrişările ilegale. Întrucât nu li se permite să taie niciun copac, micii proprietari de pădure renunţă la contractele de pază întocmite cu ocoalele silvice, de stat sau private. Oamenii se satură să plătească pentru serviciile de pază, fără să obţină un venit cât de cât de pe urma suprafeţelor de pădure pe care le deţin. În mod ciudat, hoţii de lemne reuşesc să afle în termen destul de scurt care sunt parcelele nepăzite, defrişându-le fără să şovăiască. Astfel, măsurile menite să protejeze mediul înconjurător ajung să favorizeze tocmai defrişările ilegale. Din aceste considerente, autorităţile abilitate ale statului ar trebui să analizeze mai atent activităţile Societăţii Carpatine Ardelene şi impactul acestora asupra instituţiilor publice, firmelor private şi persoanelor fizice care au pur şi simplul ghinionul de a se găsi în zona protejată înfiinţată la iniţiativa EKE.

Szasz Lorand

19 Responses to EKE falimentează Ocolul Silvic Satu Mare

 1. EKE !!!…pare ceva unguresc(Erdélyi Kárpát Egyesület) , caci romanesc 100% nu-i…pai astia is fac de cap in Romania?

  ciprian
  14/02/2014 at 12:03
  Reply

  • Ai gasit miezul articolului.

   mos ion roata
   14/02/2014 at 23:36
   Reply

  • du-te in P ciprian cu ocolul silvic impreuna, Eke exista mai mult timp, decat Romania. Mai bine mereti inapoi dupa Carpatii dacat sa va faceti de cap in Satu Mare, macar EKE are grija de ceva si nu distruge si fura totul cum faceti voi cotropitorii.

   Szabojoska
   18/02/2014 at 18:46
   Reply

   • Esti cretina!!! Dupa cate stiu eu voi sunteti un popor migrator nu noi!!! Asa ca ai face mai bine sa-ti pui ordine in gandire. Da EKE are grija de buzunarul ei!!! Tampito oare chiar esti atat de vretina incat sa nu-ti dai seama ca anumiti daunatori ai lemnului isi fac de cap daca nu se aplica tratamentul adecvat

    Florin
    19/02/2014 at 11:51
    Reply

 2. Au existat cazuri în care am fost nevoiţi să anulăm licitaţii întrucât nu am primit avizul pentru tăiere din partea societăţii. Am avut noroc că firma care a câştigat licitaţia nu ne-a acţionat în instanţă, solicitându-ne daune”, ne-a declarat directorul Ocolului Silvic Satu Mare, Vasile Oşan.
  Licitaţia a avut loc înainte de obţinerea avizelor!

  ion mos roata
  14/02/2014 at 23:33
  Reply

  • pai da, la noi asa se face, se demareaza lucrarea si dupa aia se face presiune sa primeasca avizele ca alfel iese scandal!

   Csanyi Sandor
   17/02/2014 at 11:33
   Reply

 3. Multe , multe , aspecte negative in functionarea acestui ONG , multe efecte ireversibile in timp , care se vad deja . Din pacate e stat in stat !!!!!!!!!!!!!!!

  Iordache Vasile
  15/02/2014 at 20:30
  Reply

 4. Urat articol, caci spune numai jumatul adevaratului…

  bbb
  16/02/2014 at 19:03
  Reply

 5. Cei mai mari daunatori ai padurii sunt silvicii. Se vede si in fotografie ca din padure a mai ramas camp cu doar cateva copaci. Restul a fost ras exact de cei care ar trebui sa gospodareasca padurea, adica Ocolul Silvic Satu Mare.

  Csanyi Sandosr
  16/02/2014 at 19:34
  Reply

 6. e bai ca nu mai are osan vasile ce fura,ala e tot baiu.

  ioan
  17/02/2014 at 08:59
  Reply

 7. Adică proprietarii plătesc Ocolului Silvic bani pt a păzi pădurea, dar tot EKE să o păzească? Și eu pădure în aria protejată de unde au furat țiganii lemn și paznicul EKE cu polițiștii de frontieră din Halmeu au fost cei care au prins hoții.

  Csanyi Sandor
  17/02/2014 at 12:34
  Reply

 8. Ce fel de articol este acesta? De ce nu se prezinta si opinia celor de la EKE? Considerati ca acesta inseamna jurnalism? Mai bine v-ati documenta si in privinta legilor si in privinta activitatii EKE inainte sa debitati tot felulde absurditati. Mi-ar fi rusine sa fiu autorul unui asemena articol.

  :Laszlo P.
  17/02/2014 at 12:54
  Reply

 9. Articol mizerabil! Nu isi face nimeni de cap. La EKE sunt niste oameni care nu fac nici mai mult nici mai putin decat sa respecte legea. Dar asta în Romania este o infractiune…

  Lucian
  17/02/2014 at 12:57
  Reply

 10. Din pacate articolul sris de Domnul Szasz Lorand reflecta clar pozitia Ocolul Silvic Satu Mare, cu alte cuvinte, domnul Szasz si-a facut treba bine si Ocolul Silvic Satu Mare a mai castigat ….
  Trist si rusinos Domnule Szasz Lorand ….

  Pilbath A.
  17/02/2014 at 16:07
  Reply

 11. Din pacate articolul sris de Domnul Szasz Lorand reflecta clar pozitia Ocolul Silvic Satu Mare, cu alte cuvinte, domnul Szasz si-a facut treba bine si Ocolul Silvic Satu Mare a mai castigat ….

  Pilbath A.
  17/02/2014 at 16:31
  Reply

 12. Unii joaca carti nationaliste, altii de interese economice. Numai padurea sa nu ramana in picioare. Si nici cei care o apara d e gandacii ai naibii de lacomi…

  efe
  17/02/2014 at 16:52
  Reply

 13. Trebuia sa existe un fel de EKE si cand s-au ras padurile din zona de codru. Macar astia sa ne apere padurile, cate mai avem. Ca noi atata stim : sa taiem. Alt vinovat pentru taierea arborilor nu ati gasit decat pe sarmanul croitor?

  Dinu
  17/02/2014 at 18:15
  Reply

 14. aici se vede cat a taiat Ocolul Silvic Satu Mare cat a fost custodele Padurii Noroieni: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=460273990

  Janos Mark-Nagy
  06/03/2014 at 16:50
  Reply

 15. Daca Gazeta de Nord-Vest nu se autosesizeaza la astfel de comentarii?

  Laura
  24/07/2014 at 10:07
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *