More

    Fostul campion Vasile Costa luptă de zece luni contra cancerului

    scrima

    Viaţa nu este întotdeauna dreaptă şi nu îţi oferă mereu ceea ce ai merita. Unul dintre oamenii care gândesc aşa în acest moment este fostul campion al României la floretă, Vasile Costa (47 de ani). După 25 de ani de scrimă la cel mai înalt nivel, într-un moment în care se pregătea să se gândească la planurile de nuntă ale fiicei sale, Iris, Vasile Costa a primit un diagnostic cumplit, după un control medical: cancer la plămâni! Iar de atunci luptă cu stoicism împotriva bolii şi a unui sistem medical românesc şi mai bolnav!

    L-am întâlnit pe Vasile Costa într-o dimineaţă geroasă la final de ianuarie, într-o cafenea din Bucureşti. Venise la un control la un medic specialist austriac. “Haideţi să vă spun povestea mea”, ne îndeamnă fostul campion la floretă. Boala l-a schimbat mult în ultima vreme. Omul puternic şi ferm care nu avea milă de adversari pe planşă a devenit un tip blajin, uşor abătut. Ochii albaştri îi strălucesc însă în continuare, chiar dacă nu cu aceeaşi intensitate.

    18 titluri naţionale în 25 de ani!
    Născut la Satu Mare, Vasile Costa s-a apucat de scrimă la vârsta de şapte ani. Era un sport la modă în acele vremuri, iar Vasile s-a îndrăgostit imediat de floretă şi de planşă. “Am ajuns la sala de scrimă datorită vecinilor din bloc. Mulţi dintre ei făceau scrimă şi m-am lăsat dus de val. Primul antrenor mi-a fost Alexandru Csipler, iar după trei ani am trecut la grupa doamnei Eva Lenghel. Am avut-o pe dânsa de-a lungul întregii cariere”, rememorează fostul campion. Iar Vasile Costa a fost un adevărat campion. În 25 de ani de floretă a fost de 18 ori campion naţional, iar de alte şapte ori s-a clasat pe locul doi sau trei. “Nu s-a întâmplat în niciun an să nu urc pe podium. Am fost şi în echipa naţională de floretă. Am câştigat şi Cupa Balcanică şi Internaţionalele României”, ne spune Costa, care în 25 de ani de carieră nu a avut nicio accidentare sau vreo boală!

    La Cluj i-au spus că nu se poate opera
    Vasile Costa a aflat că are cancer pe 2 aprilie 2013, în urma unui control medical. “Am avut un şoc, dar nu foarte mare. Mi-am zis că trebuie să merg înainte, să lupt cu boala. Nu aveam de gând să cedez nicio clipă”. Şi-a îndreptat imediat atenţia spre Cluj, unde auzise că există un medic foarte bun, dar rezultatele nu au fost cele aşteptate. “M-au operat, dar apoi mi-au spus că tumoarea nu poate fi extirpată. Practic doar m-au deschis. Mi-au dat tratament cu citostatice, care a mers bine circa două luni. Pe urmă mi-au schimbat tratamentul, iar lucrurile au luat o altă turnură. Mai multe nu vreau să spun”, spune Vasile, cu o voce amară. A fost momentul în care a căzut în depresie. În tot acest timp, pe lângă familie, foştii colegi de arme i-au fost alături. L-au sprijinit atât moral cât şi financiar.

    Salvarea vine din Austria
    Vasile a trecut şi peste perioada de depresie şi şi-a continuat lupta. Aşa a aflat că există o clinică în Viena, unde se poate opera şi chiar vindeca. Dar totul are un preţ: 50.000 de euro! Cu ocazia vizitei de la Bucureşti, de la finele lui ianuarie, fostul floretist a fost la o nouă consultaţie la un doctor austriac, iar când a păşit în afara cabinetului zâmbetul i-a revenit pe faţă: “Mi-a dat speranţe. Mi-a spus că a văzut şi cazuri mai grave decât al meu. Am primit un nou tratament şi sper să dea roade. Acum trebuie să fiu mult mai optimist şi să aştept momentul în care voi putea merge la Viena, la operaţie”. Vasile nu a făcut nicio referire la bani. Nicio secundă nu s-a gândit să ceară. 50.000 de euro nu-i sunt la îndemână, dar e convins că se va descurca într-un fel sau altul.

    “Vreau să dansez la nunta lui Iris”
    Când l-am întrebat ce-şi doreşte cel mai mult în viitor, Vasile a răspuns aproape instantaneu: “În luna mai, fiica mea, care are 24 de ani, se căsătoreşte. Vreau să fiu bine şi să pot dansa la nunta ei. Sunt tare mândru de ea şi e tot ceea ce-mi doresc pe termen scurt. Alături de sănătate, bineînţeles!” Iris a făcut şi ea scrimă, timp de patru ani, a fost chiar şi campioană naţională, dar a abandonat sportul de performanţă. În prezent este asistent medical la Spitalul Judeţean Satu Mare.

    Sprijin de la Primărie
    Aflând de situaţia dificilă prin care trece Vasile Costa, Primăria Satu Mare a decis să acorde o mână de ajutor fostului floretist. Astfel, în perioada 7-9 februarie, cu ocazia etapei din Circuitul European de floretă pentru cadeţi de la Satu Mare, primăria va demara o campanie intitulată “Cu toţii alături de Vasile Costa!” Cei peste 20 de floretişti români participanţi la concursul de la Satu Mare vor purta înainte de concurs tricouri inscripţionate cu un mesaj de încurajare pentru Vasile. Se speră astfel ca povestea sa să ajungă la urechile a cât mai multă lume, iar fostul campion al României să facă rost într-un timp scurt de banii necesari pentru operaţie. Acest material ne-a fost furnizat de redactorul sătmărean de la Prosport, Daniel Remeş, cel care a stat de vorbă cu marele campion.

    Cele două conturi, în lei şi în euro, pentru ajutorarea floretistului Costa Vasile care se luptă cu o boală grea sunt:

    CONT COSTA VASILE
    RO80BPOS31001817257 RON 01 BANC POST
    TITULAR CONT COSTA IRIS MARGARETH
    COD BANCA 308311000
    SWIFT COD BPOSROBU SATU MARE STR. PIATA 25 OCTOMBRIE NR.10.
    COD IBAN RO43BPOS310101798955 EUR 01

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE