23 July 2018

Franţa şi Anglia, noul El Dorado pentru stranierii sătmăreni

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale,Top News |

anche1

Timp de peste 15 ani, de la mijlocul anilor 90 până prin 2010, foarte mulţi sătmăreni au lucrat în Occident pentru un salariu mai bun decât cel din România. Potrivit ultimului recensământ, aproximativ 50.000 de sătmăreni sunt plecaţi la muncă în străinătate. În acea perioadă erau vizate ţări precum Portugalia, Spania şi Italia, pentru că aici piaţa muncii pentru români era mult mai permisibilă. Foarte puţini ajungeau să lucreze în alte ţări ale Uniunii Europene. Criza economică declanşată la finele anului 2007 a înrăutăţit foarte mult situaţia economică în ţările “invadate” de români, situaţie în care mulţi şi-au pierdut locul de muncă sau li s-au diminuat foarte mult salariile. Neavând alternativă, au forţat piaţa muncii din ţări mai dezvoltate, precum Franţa sau Anglia, unde salariile sunt mult mai mari decât cele din Spania, de exemplu. Potrivit unor statistici neoficiale, mai mult de jumătate dintre sătmărenii care au lucrat în Spania şi Portugalia şi-au găsit de lucru în Franţa şi Anglia.

Criza a înrăutăţit situaţia
Criza economică a atins şi ţările cu foarte mulţi români, prima dintre acestea fiind Portugalia. Înainte de anul 2004 românii şi-au găsit de muncă aici în construcţii, făcând parte din echipele multinaţionale care construiau stadioanele de fotbal unde urmau să se joace meciurile Campionatului European de Fotbal din 2004. La aceste stadioane au lucrat şi foarte mulţi sătmăreni. După ce această activitate a fost terminată, marea majoritate a locurile de muncă au fost desfiinţate, iar piaţa muncii din Portugalia nu a putut absorbi toţi muncitorii.

În această situaţie, marea majoritate a sătmărenilor portughezi s-au mutat în Spania sau Italia, unde se mai găsea încă de muncă atât în domeniul construcţiilor cât şi în agricultură. “În Spania a fost bine până prin 2008. Salariile erau destul de bune, adică 1.200 sau 1.500 de euro, poate chiar şi mai mari. După anul 2009 situaţia în Spania s-a înrăutăţit foarte mult. Firmele de construcţii, neavând ce să facă, au dat faliment unele după altele, astfel că mulţi sătmăreni din Spania şi-au pierdut locurile de muncă”, ne-a descris situaţia de la acea vreme sătmăreanul Andrei Bonea. Situaţia s-a petrecut aproximativ la fel şi în Italia.

Forţaţi să plece
Condiţiile grele din aceste ţări i-au determinat pe mulţi dintre sătmărenii aflaţi aici să găsească alte alternative. O parte dintre ei s-au întors acasă, dar nu au reuşit să se adapteze vieţii din ţară. Prin anii 2009-2010 s-a înregistrat o întoarcere masivă a stranierilor sătmăreni în ţară. Însă aici, după cum chiar ei spuneau, situaţia era mai rea decât cea din Spania sau Portugalia. De asemenea, şi sătmărenii care lucrau în perioada respectivă în Italia nu o duceau mai bine. Mulţi dintre sătmărenii de acolo şi-au pierdut locurile de muncă astfel că şi ei au fost nevoiţi să găsească alte alternative.

La finele anului 2011, când, neavând alternative, românii au început să pătrundă pe piaţa muncii din Franţa. Condiţiile de muncă de aici erau mult mai restrictive decât cele din ţările unde lucraseră până acum, dar mulţi au lucrat “la negru”. Ulterior, situaţia în ceea ce priveşte legislaţia s-a îmbunătăţit, astfel că începând cu anul 2013 românii puteau să muncească cu forme legale în Franţa. Totodată, de la începutul acestui an, restricţiile pe piaţa muncii din Anglia au fost ridicate pentru români, astfel că acum aceştia au posibilitatea să muncească şi aici. Astfel, o mare parte dintre “stranierii” sătmăreni care au muncit în urmă cu doi-trei ani în Spania sau Portugalia, acum au ajuns să lucreze în Franţa şi Anglia, unii chiar în Belgia, pe salarii mult mai bune.

Au fost sătmăreni care şi-au încercat norocul şi în Germania, însă bariera lingvistică precum şi inadaptibilitatea la modul de viaţă şi de muncă al nemţilor i-a determinat să plece. Potrivit sătmărenilor, în Germania este cel mai greu de pătruns deoarece nu se găsesc locuri de muncă decât pentru nemţi, iar românii nu sunt bine primiţi şi foarte marginalizaţi.

Patronii francezi şi englezi, mulţumiţi de români
Deşi iniţial mulţi patroni francezi sau englezi aveau reticenţe în a angaja muncitori români, în cele din urmă s-au convins că sunt mai buni decât marocanii, indienii sau ruşii. Au apreciat şi faptul că românii sunt mai harnici şi mai puţin pretenţioşi faţă de alţi străini care vin să lucreze în ţările lor.

Părerea bună a patronilor faţă de muncitorii români a determinat în mare măsură ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii de Franţa şi Anglia pentru conaţionalii noştri. Chiar şi părerea cetăţenilor francezi faţă de români s-a schimbat în ultima perioadă pentru că au putut să vadă că sunt şi români care muncesc şi-şi văd de treabă nu numai cerşetori şi infractori. Potrivit unor statistici neoficiale, în prezent în Franţa lucrează câteva zeci de mii de români, majoritatea concentraţi în zona Parisului.

Florin Dura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *