26 April 2018

Iarna, alungată cu un bal mascat la Odoreu

Filed under: Locale |

BAL

Comunităţile maghiare din mai multe localităţi din judeţ au organizat câte un bal mascat prin care, în mod simbolic, să determine iarna să plece şi să întâmpine cu veselie primăvara. Astfel de evenimente au fost organizate sâmbătă seara în Odoreu, Oraşu Nou şi Carei.

Continuare a tradiţiilor
La Odoreu, balul mascat s-a desfăşurat în incinta Căminului Cultural, recent renovat, fiind organizat de consilierii locali UDMR Lieb Nemes Zsolt şi Kovacs Joszef, în parteneriat cu unităţile şcolare din comună şi cu sprijinul Primăriei şi a Consiliului Local. La manifestare au fost prezenţi senatorul UDMR, Pataki Csaba, deputatul Erdei D. Istvan, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, consilieri locali, conducerile unităţilor de învăţământ, precum şi peste o sută de odoreni, fie ei maghiari sau români.

Balul de la Odoreu a ajuns la a XII-a ediţie şi simbolizează, aşa după cum spun chiar organizatorii, alungarea iernii şi primirea cu bucurie a primăverii. “Ne dorim să păstrăm tradiţiile comunităţii maghiare din comună iar acest bal mascat, ajuns la a XII-a ediţie, are menirea de a alunga în mod simbolic iarna şi de a întâmpina cu bucurie primăvara”, ne-a declarat consilierul local Lieb Nemes Zsolt, unul dintre organizatori. “Prin acest bal dorim să arătăm tuturor tradiţiile noastre pe care le păstrăm şi încercăm să le dăm mai departe şi urmaşilor noştri”, a spus şi Kovacs Joszef.

Spectacol şi petrecere
Balul mascat de la Odoreu a debutat cu un dans popular maghiar prezentat de preşcolarii de la Grădiniţa din Odoreu, după care elevii secţiei maghiare a Şcolii Gimnaziale din localitate au prezentat un program artistic. A urmat apoi prezentarea măştilor confecţionate de preşcolari şi elevi.

Primarul comunei Odoreu a declarat că autorităţile locale sprijină acţiunile organizate de comunitatea maghiară. “Este o sărbătoare în special a tinerilor şi a celor mici care savurează aceste momente. Primăria şi Consiliul Local Odoreu au oferit sprijinul necesar pentru organizarea acestui eveniment şi ne bucurăm că a putut fi găzduit de Căminul Cultural”, a mai precizat Dumitru Pop.

Şi oaspeţii prezenţi la eveniment au apreciat faptul că maghiarii din Odoreu îşi păstrează nealterate tradiţiile. “Este o sărbătoare tradiţională a comunităţilor maghiare pentru îngroparea în mod simbolic a iernii. În special cei tineri se întâlneau îmbrăcaţi în haine mai deosebite şi petreceau de sfârşitul iernii”, a precizat senatorul Pataki Csaba. “Mă bucur că reînvie această tradiţie deoarece în trecut, când nu existau televizoare şi internet, aceste baluri aveau menirea de a-i aduna pe oameni care astfel se puteau distra şi socializa”, a spus şi deputatul Erdei D. Istvan.
După programele artistice prezentate de preşcolari şi elevi, manifestarea a continuat cu balul propriu-zis, buna dispoziţie fiind asigurată de interpretul Stibli Arnold şi trupa Chique Band.

Florin Dura

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *