Interesul maramureşenilor în Vama Halmeu

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

vama-halmeu

Introducerea măsurilor speciale de control şi a noilor restricţii privind cantităţile de alimente, tutun şi alcool din Ucraina ce pot fi introduse în ţară au provocat luni un protest abuziv în Vama Halmeu. Interesant este faptul că mai bine de trei sferturi dintre protestatarii care au blocat drumul de acces spre vamă erau maramureşeni. Deşi, din punct de vedere logic, cei care trebuiau să fie cei mai supăraţi de introducerea noilor reglementări ar fi trebuit să fie locuitorii din zona Halmeu-Porumbeşti. Potrivit şefului Biroului Vamal Halmeu, maramureşenii protestatari sunt bişniţari de combustibil, care îşi văd ameninţate acum micile afaceri la negru. Înainte de introducerea restricţiilor, aceştia treceau zilnic în Ucraina prin Vama Halmeu, aducând în ţară zeci de litri de carburant.

Protestatari împinşi în faţă
Primul protest a avut loc sâmbăta trecută, când în Vama Halmeu s-au strâns circa 50 de persoane care s-au declarat nemulţumite de faptul că sunt ţinute foarte mult timp la rând după introducerea măsurilor speciale de control şi că noile reglementări omoară micul trafic cu ţara vecină. Prefectul Eugeniu Avram s-a deplasat împreună cu reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Poliţiei de Frontieră şi Biroului Vamal pentru a discuta concret cu protestatarii despre doleanţele acestora.
Prefectul Eugeniu Avram a fost primul care a remarcat numărul mare de maramureşeni în rândul protestatarilor. “Am fost sâmbătă la Halmeu şi am stat de vorbă cu protestatarii. Am remarcat că majoritatea lor erau din judeţul Maramureş. Le-am explicat că au obligativitatea de a respecta normele prevăzute în ordin, până când acesta este în vigoare. După părerea mea, aceşti protestatari au fost împinşi în faţă. Când le-am solicitat să semneze actele cu cererile lor au început să se codească. Majoritatea lor nu şi-au dat datele reale, în special cei din Maramureş, după cum a rezultat din verificările efectuate”, ne-a declarat prefectul Avram. În cadrul discuţiilor, prefectul Avram i-a întrebat pe maramureşeni cum de au ales să protesteze taman în Vama Halmeu şi nu în Vama Sighet. Însă protestatarii vizaţi n-au reuşit să ofere un răspuns plauzibil.

Un protest vădit ilegal
Al doilea protest a avut loc în cursul zilei de luni, când accesul în Vama Halmeu dinspre România a fost blocat de maşinile a circa 30 de cetăţeni care trăiesc de pe urma micului trafic. Şi de această dată, majoritatea protestatarilor proveneau din judeţul Maramureş, lucru trădat de numerele de înmatriculare ale maşinilor. Protestul nu a fost autorizat, micii traficanţi blocând în mod abuziv drumul care duce spre Vama Halmeu. Pentru eliberarea drumului a fost nevoie de intervenţia jandarmilor, care le-au pus în vedere protestatarilor că demersul lor este ilegal. Deşi iniţial au refuzat să plece, după câteva zeci de minute, maramureşenii au plecat cu maşinile înspre casă, fiind urmaţi şi de protestatarii sătmăreni.

În timpul acţiunii, micii traficanţi maramureşeni au încercat să pună presiune asupra şefului Biroului Vamal Halmeu, Mihai Chiş. “Să vină Mişi (şeful Vămii Halmeu – n.r.) să stea de vorbă cu noi să ne explice de ce nu ni se permite să trecem graniţa”, au cerut protestatarii rând pe rând. De parcă şeful Biroului Vamal Halmeu sau subordonaţii săi ar putea fi traşi la răspundere de micii traficanţi pentru o măsură dictată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Explicaţia interesului maramureşean
Şeful Biroului Vamal Halmeu ne-a dezvăluit motivele pentru care maramureşenii s-au înghesuit să protesteze în judeţul nostru. Protestatarii maramureşeni, care provin în principal din Baia Mare şi Seini, s-au ocupat până în prezent cu înfloritoarea contrabandă cu combustibil adus din Ucraina. Aceştia obişnuiau să treacă zilnic în Ucraina prin Vama Halmeu şi să se reîntoarcă în ţară cu rezervoarele şi canistrele pline de carburant. Cât timp autorităţile vamale nu au avut ce să le facă, maramureşenii au dezvoltat o adevărată afacere de contrabandă cu combustibil ucrainean. Fiecare dintre ei aducea zilnic în ţară peste 50 de litri de carburant. Această formă de contrabandă în formă continuată le asigura venituri importante, pe care ar fi invidios orice muncitor din fabricile sătmărene. Maramureşenii descurcăreţi au câştigat o grămadă de bani fără să facă eforturi prea mari. Însă, prin noile reglementări, statul român a pus capac afacerilor de contrabandă, care provocau prejudicii importante la bugetul de stat. Pe lângă faptul că micii traficanţi nu plăteau niciun fel de impozite pe câştigurile realizate din contrabandă, combustibilul comercializat de ei pe piaţa neagră afecta negativ staţiile PECO care lucrează legal în judeţul nostru.

Dosar penal pentru protestul din Vama Halmeu
Poliţiştii sătmăreni au întocmit un dosar penal pentru blocarea abuzivă a drumului spre Vama Halmeu de către protestatari, derulând activităţi de identificare a acestora. “Având în vedere evenimentele care au avut loc în după-amiaza zilei de luni, 17 februarie 2014, în zona Punctului de Trecere a Frontierei Halmeu, când mai multe persoane invocând nemulţumiri privind modificările survenite în legislaţia vamală au creat un obstacol cu propriile autovehicule, pe sensul de ieşire din ţară împiedicând desfăşurarea traficului în condiţii normale, poliţiştii sătmăreni au întocmit dosar penal conform prevederilor articolului 339, al.3 din Codul Penal, prevederi care se regăsesc în situaţia creată. În cauză se efectuează cercetări pentru identificarea tuturor persoanelor care prin acţiunea lor au încălcat preverile legale menţionate anterior, iar la finalizarea cercetărilor aceştia se vor supune rigorilor legii. Precizăm faptul că pentru comiterea acestei infracţiuni legislaţia prevede pedeapsa cu închisoare de la 3 luni la un an. Această pedeapsă este aplicabilă tuturor cetăţenilor care încalcă preverile articolului amintit, de aceea poliţiştii recomandă evitarea implicării participanţilor la trafic în astfel de activităţi care pot avea efecte negative din punct de vedere penal asupra părţilor implicate”, se arată într-un comunicat de presă remis ieri de către IPJ Satu Mare.

Szasz Lorand

2 Responses to Interesul maramureşenilor în Vama Halmeu

 1. La toti bisnitarii trebuia sa le faca dosare penale.

  militianu
  19/02/2014 at 21:50
  Reply

 2. cred ca s-a vazut si din imagini ca a fost vorba de un protest spontan si o incercare de dialog pe care l-au incercat oamenii .Autoritatile fac tot posibilu sa-i intimideze pe romani in loc sa-i ajute .Poate intr-o zi vor ajunge si ei pensionari s-au o sa ramana fara venituri mari si o sa ne inteleaga de ce umblam la straini sa ne completam veniturile indiferent ca suntem Maramuresni s-au Satmareni suntem ROMANI

  gogu
  20/02/2014 at 09:51
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *