More

    Investiție de sute de mii de dolari, la Zalău

    Laborator modern de electronică și automatizări, inaugurat la Liceul Tehnologic „Alesandru Papiu Ilarian” (API)

    Elevii liceelor cu profil tehnic din municipiul Zalău vor putea învăța într-un laborator modern de electronică și automatizări, inaugurat astăzi la Liceul Tehnologic „Alesandru Papiu Ilarian” (API), în urma unei investiții în valoare de 240.000 de dolari realizate de TenarisSilcotub. Noul laborator este dotat cu 7 calculatoare pentru simularea virtuală a circuitelor și a schemelor și 4 standuri în care elevii vor putea realiza în practică circuitele proiectate si validate în prealabil prin softul specializat instalat pe calculatoare. Acesta este disponibil pentru elevii tuturor liceelor tehnologice din județul Sălaj.

    Investiția face parte din programul STEP (Strengthening Technical Education Program), prin care TenarisSilcotub sprijină dezvoltarea învățământului tehnic.

    „TenarisSilcotub consideră că este esențial să creeze și să sprijine programe care stabilesc legături între cunoștințele teoretice și practica industrială. Resursele aduse prin acest proiect oferă o oportunitate fantastică studenților să dobândeascăexperiență, dar și o înțelegere reală a proceselor tehnologice, astfel încât vor fi mai bine pregătiți pentru cerințele de pe piața muncii”, a declarat Michele DellaBriotta, Area Manager Tenaris pentru Europa de Est.

    TenarisSilcotub a investit în acest proiect suma de 240.000 de dolari, în timp ce Primăria Municipiului Zalău a contribuit cu 13.000 de dolari pentru modernizarea spațiului în care funcționează laboratorul. Echipamentele și programele de formare educațională au fost achiziționate de la compania FESTO, lider mondial în furnizarea de tehnologie de automatizare.

    Proiectul include, de asemenea, sesiuni de instruire pentru profesorii de la patru licee tehnologice din județul Sălaj, ce le vor permite să își perfecționeze cunoștințele și să le aplice în practică, cu ajutorul dotărilor laboratorului. Totodată, specialiști ai TenarisSilcotubau împărtășit cadrelor didactice din cunoștințele lor privind întocmirea analizei de risc pentru activitățile ce urmează să fie desfășurate în laborator, asigurând astfel un transfer de bune practici în domeniul sănătății.

    „Tinerilor cărora le place tehnologia trebuie să știe că, de acum, pot fi la curent cu ultimele noutăți din acest domeniu încă din perioada liceului. Acest lucru le poate asigura atât o bază temeinică pentru învățământul superior tehnic, cât și o mai bună pregătire pentru piața muncii”, a declarat Ioan Lung, directorul Colegiului Tehnic.

    Aceasta investiție vine la circa un an după inaugurarea laboratorului de pneumatică și hidraulică de la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu”, un proiect în valoare de 272.000 dolari.

    Pe lângă cele două laboratoare, programul STEP include activități care urmăresc dezvoltarea abilităților tehnice ale elevilor înscriși în învățământul tehnic, precum vizite ale elevilor si profesorilor în fabricile TenarisSilcotub din Zalău și Călărași. Toate aceste inițiative urmăresc să asigure absolvenților de școli tehnice o pregătire adaptată la cerințele de pe piața forței de muncă și să armonizeze programa școlară cu actualele cerințe ale industriei.

    TenarisSilcotub – divizia de producţie a Tenaris în România – este cel mai important producător român de ţevi fără sudură de diametre mici utilizate în industriile de petrol și gaze, energetică, mecanică şi auto. Compania are o cifră de afaceri de circa 500 de milioane de dolari și o echipă de 1.600 de angajați în 7 locații din România. TenarisSilcotub implementează – în parteneriat cu autorități locale, instituții și asociații neguvernamentale – o serie de proiecte care vin în sprijinul dezvoltării durabile a comunităților în care își desfășoară activitatea, în domenii precum educație, sănătate, sport, cultură și protecția mediului.
    Iulian Duma

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE